Ova karamel plazma torta bez pečenja savršen je izbor kada želite desert koji izgleda elegantno, a priprema se brzo i jednostavno. Spoj hrskave plazma podloge, lagane kreme od slatke pavlake i ABC sira te bogatog karamelnog preljeva čini ovu tortu neodoljivom poslasticom za svaku priliku. Nema pečenja, nema kompliciranih koraka – samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja dok se desert hladi u frižideru.
Sastojci
Za podlogu:
300 g mljevene plazme
2 kašike šećera u prahu
100 g rastopljenog maslaca
160 ml mlijeka
Za kremu:
400 ml slatke pavlake
200 g ABC sira
6 kašika šećera u prahu
Za preljev:
karamel po želji (kupovni ili domaći)
Priprema
1. Priprema podloge:
U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu plazmu i šećer u prahu. Dodajte rastopljeni maslac i mlijeko, pa dobro izmiješajte dok ne dobijete smjesu koja se lako oblikuje. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite i poravnajte. Ostavite u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.
2. Priprema kreme:
U posebnoj zdjeli umutite slatku pavlaku s šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Zatim dodajte ABC sir i lagano umutite dok se sve ne poveže u glatku, pjenastu kremu. Kremu nanesite preko ohlađene podloge, poravnajte i vratite u frižider na najmanje 2 sata.
3. Završni sloj:
Kada se krema stegne, prelijte tortu karamelom. Ako koristite domaći karamel, pustite ga da se malo ohladi prije prelivanja. Vratite u frižider još 1–2 sata, a zatim poslužite.
Savjet:
Torta je najbolja kada prenoći u frižideru – tada se svi slojevi savršeno povežu, a okus karamele i plazme dođe do izražaja. Možete je ukrasiti karamel mrvicama, sjeckanim lješnjacima ili čokoladnim listićima.
Ova karamel plazma torta bez pečenja pravo je otkriće za sve ljubitelje jednostavnih, a raskošnih deserata. Spoj poznatog okusa plazme, kremaste strukture pavlake i laganog ABC sira daje savršen balans između slatkog i svježeg. Ono što je posebno kod ove torte jeste to što ne zahtijeva nikakvo pečenje ni duge pripreme, što je čini idealnom za nenajavljene goste, brze proslave ili dane kada želite zasladiti život bez mnogo truda.
Podloga od plazme i maslaca pruža čvrstu, ali mekano-hrskavu osnovu, dok je krema lagana i prozračna poput oblaka. Preljev od karamele daje završni pečat – bogat, aromatičan i neodoljivo sladak, koji torti daje izgled prave slastičarske kreacije. Najbolje od svega, ovaj desert ne sadrži jaja ni želatin, što ga čini pogodnim i za one koji izbjegavaju te sastojke.
Torta se priprema u svega 20 minuta, a zatim samo čeka da se ohladi. Nakon nekoliko sati u frižideru, dobijete savršeno čvrstu, a opet mekanu teksturu koja se doslovno topi u ustima. Idealna je i za ljetne dane, jer ne traži rernu, a svježina pavlake i sira daje joj lagan karakter.

Primjedbe
Objavi komentar