Preskoči na glavni sadržaj

Karamel plazma torta bez pečenja – kremasti užitak koji se topi u ustima

Ova karamel plazma torta bez pečenja savršen je izbor kada želite desert koji izgleda elegantno, a priprema se brzo i jednostavno. Spoj hrskave plazma podloge, lagane kreme od slatke pavlake i ABC sira te bogatog karamelnog preljeva čini ovu tortu neodoljivom poslasticom za svaku priliku. Nema pečenja, nema kompliciranih koraka – samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja dok se desert hladi u frižideru.



Sastojci

Za podlogu:

300 g mljevene plazme

2 kašike šećera u prahu

100 g rastopljenog maslaca

160 ml mlijeka

Za kremu:

400 ml slatke pavlake

200 g ABC sira

6 kašika šećera u prahu

Za preljev:


karamel po želji (kupovni ili domaći)


Priprema

1. Priprema podloge:

U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu plazmu i šećer u prahu. Dodajte rastopljeni maslac i mlijeko, pa dobro izmiješajte dok ne dobijete smjesu koja se lako oblikuje. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite i poravnajte. Ostavite u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.

2. Priprema kreme:

U posebnoj zdjeli umutite slatku pavlaku s šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Zatim dodajte ABC sir i lagano umutite dok se sve ne poveže u glatku, pjenastu kremu. Kremu nanesite preko ohlađene podloge, poravnajte i vratite u frižider na najmanje 2 sata.

3. Završni sloj:

Kada se krema stegne, prelijte tortu karamelom. Ako koristite domaći karamel, pustite ga da se malo ohladi prije prelivanja. Vratite u frižider još 1–2 sata, a zatim poslužite.

Savjet:


Torta je najbolja kada prenoći u frižideru – tada se svi slojevi savršeno povežu, a okus karamele i plazme dođe do izražaja. Možete je ukrasiti karamel mrvicama, sjeckanim lješnjacima ili čokoladnim listićima.


Ova karamel plazma torta bez pečenja pravo je otkriće za sve ljubitelje jednostavnih, a raskošnih deserata. Spoj poznatog okusa plazme, kremaste strukture pavlake i laganog ABC sira daje savršen balans između slatkog i svježeg. Ono što je posebno kod ove torte jeste to što ne zahtijeva nikakvo pečenje ni duge pripreme, što je čini idealnom za nenajavljene goste, brze proslave ili dane kada želite zasladiti život bez mnogo truda.


Podloga od plazme i maslaca pruža čvrstu, ali mekano-hrskavu osnovu, dok je krema lagana i prozračna poput oblaka. Preljev od karamele daje završni pečat – bogat, aromatičan i neodoljivo sladak, koji torti daje izgled prave slastičarske kreacije. Najbolje od svega, ovaj desert ne sadrži jaja ni želatin, što ga čini pogodnim i za one koji izbjegavaju te sastojke.


Torta se priprema u svega 20 minuta, a zatim samo čeka da se ohladi. Nakon nekoliko sati u frižideru, dobijete savršeno čvrstu, a opet mekanu teksturu koja se doslovno topi u ustima. Idealna je i za ljetne dane, jer ne traži rernu, a svježina pavlake i sira daje joj lagan karakter.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...