Ako voliš kolače koji se brzo prave, a imaju savršen spoj mekanog biskvita, lagane kreme i čokoladne glazure, ovaj vajkrem kolač je pravi izbor. Nježan i prozračan, idealan je za svaku priliku – od porodičnih ručkova do slatkih trenutaka uz kafu.
Sastojci
Za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike mlijeka
2 kašike kakaa
Za kremu:
500 ml Hopla šlaga (ili bilo kojeg biljnog šlaga)
4 kašike šećera
1 tegla vajkrema (oko 200 g)
Za glazuru:
200 ml Hopla šlaga
100 g čokolade za kuhanje
Priprema
1. Kora:
Umuti jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodaj mlijeko, zatim prosij brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve lagano sjedini mikserom.
Smjesu izlij u pleh obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 15–20 minuta (provjeri čačkalicom).
Ohladi koru prije stavljanja kreme.
2. Krema:
Umuti Hopla šlag sa šećerom dok se ne zgusne, zatim dodaj vajkrem i sve zajedno kratko izmiksaj da dobiješ glatku, pjenastu kremu.
Nanesi kremu preko ohlađene kore i poravnaj površinu.
3. Glazura:
Zagrij Hopla šlag do tačke vrenja, skloni s vatre i ubaci čokoladu. Miješaj dok se čokolada potpuno ne otopi i dobiješ glatku smjesu.
Kad se malo prohladi, prelij preko kreme i poravnaj.
Kolač ostavi u frižideru najmanje 2–3 sata, a najbolje preko noći da se sve lijepo stegne.
Savjet:
Za dodatni miris i okus možeš u koru dodati malo vanilin šećera ili naribanu koricu narandže.


Primjedbe
Objavi komentar