Preskoči na glavni sadržaj

Kremasti kolač s bananama i petit keksom

Ovaj jednostavni kolač s bananama i petit keksom jedan je od onih deserata koji vraćaju u djetinjstvo. Mekani slojevi keksa, lagana vanilin krema i svježe banane čine savršen spoj okusa i tekstura. Kolač se ne peče, brzo se priprema i uvijek uspije. Idealno je rješenje kad želiš nešto kremasto, a jednostavno, bez puno komplikacija. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu između slatkoće i svježine, pa je omiljen i među djecom i odraslima




Sastojci:

Za podlogu i slojeve:

oko 300 g petit keksa

4–5 zrelih banana

Za kremu:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije (na 0,5 l mlijeka)

6 kašika šećera

1 vanilin šećer

200 g maslaca ili margarina

200 ml slatkog vrhnja ili 1 šlag krema vanilija


Za vrh:

300 ml slatkog vrhnja (umućeno u čvrst šlag)


👩‍🍳 Priprema:

1. U 800 ml mlijeka dodaj šećer i vanilin šećer. U preostalih 200 ml razmuti prašak za puding pa ukuhaj u kipuće mlijeko. Kuhaj dok se ne zgusne, stalno miješajući.

2. U još toplu kremu dodaj maslac, promiješaj da se sjedini i ostavi da se malo ohladi.

3. U tepsiju (20x30 cm) složi red petit keksa, premaži polovinom kreme, dodaj red banana, pa opet keks, ostatak kreme i na kraju šlag.

4. Kolač dobro rashladi – najmanje 4 sata, a idealno preko noći, da keksi omekšaju i svi slojevi postanu kompaktni.


💡 Savjeti:

Banane možeš poprskati limunovim sokom da ne potamne.

Po želji dodaj malo čokolade, karamel preljev ili kokos za dekoraciju.

Čuvaj kolač u frižideru, pokriven, do tri dana – tada je čak i bolji jer se svi okusi prožmu.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...