
Sastojci za biskvit:
-
5 jaja
-
5 kašika šećera
-
5 kašika brašna
-
2 kašike kakaa
-
1 prašak za pecivo
-
2 kašike ulja
-
2 kašike mlijeka
Sastojci za fil:
-
200 g putera ili margarina
-
150 g šećera u prahu
-
100 g otopljene čokolade
-
2 kašike kakaa
-
2–3 kašike mlijeka
Za premaz:
-
Rastopljena čokolada
Priprema biskvita:
-
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla.
-
Dodajte ulje i mlijeko, a zatim lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo.
-
Smjesu podijelite na dva dijela – u jedan dodajte kakao.
-
Na pleh obložen papirom za pečenje, naizmjenično sipajte po kašiku svijetle i tamne smjese da dobijete „zebra“ efekt.
-
Pecite na 180°C oko 12–15 minuta.
Priprema fila:
-
Pjenasto umutite puter sa šećerom u prahu.
-
Dodajte kakao, otopljenu čokoladu i mlijeko, pa dobro sjedinite u glatku kremu.
Formiranje rolata:
-
Još topli biskvit pažljivo urolajte zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi.
-
Kada se biskvit ohladi, odrolajte ga, premažite pripremljenim filom i ponovo urolajte.
Primjedbe
Objavi komentar