Naučite kako pripremiti savršen raženi hljeb kod kuće. Jednostavan recept za mek, mirisan i zdrav hljeb koji traje duže svjež.
Sastojci:
300 g raženog brašna
200 g pšeničnog brašna
350 ml mlake vode
1 kesica suhog kvasca (7 g)
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja (po želji)
Sjemenke (lan, suncokret, sezam) za posipanje (po želji)
Priprema:
1. Aktiviranje kvasca:
U manjoj posudi pomiješajte mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da kvasac počne da pjeni.
2. Priprema tijesta:
U velikoj posudi pomiješajte raženo i pšenično brašno sa solju. Dodajte kvasac i maslinovo ulje. Mijesite tijesto oko 8–10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
3. Prvo dizanje:
Pokrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat dok tijesto ne udvostruči volumen.
4. Oblikovanje hljeba:
Tijesto stavite u nauljeni kalup za hljeb ili oblikujte veknu. Po želji pospite sjemenkama.
5. Drugo dizanje:
Ostavite tijesto još 20–30 minuta da malo naraste.
6. Pečenje:
Zagrijte rernu na 200°C. Pecite hljeb 30–35 minuta dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.
7. Hlađenje:
Izvadite hljeb iz kalupa i ostavite ga da se ohladi na rešetki prije sječenja.
Savjet:
Za još intenzivniji ukus, možete dodati malu kašičicu meda ili zamijeniti dio pšeničnog brašna s više raženog.



Primjedbe
Objavi komentar