Preskoči na glavni sadržaj

TORTA MOJE NANE – KOLAČ KOJI BUDI SJEĆANJA

Ova torta nosi posebno mjesto u mom srcu – to je recept moje nane, žene koja je s ljubavlju pravila najdivnije kolače, uvijek s osmijehom i toplinom doma. Njena torta bila je omiljena na svakoj porodičnoj trpezi, nježna, slojevita i mirisna, baš kao i ona. Spoj jednostavnih sastojaka, bogatih krema i hrskavih slojeva čini ovu tortu savršenim spojem tradicije i ukusa. Svaki zalogaj vraća u djetinjstvo, kad je cijela kuća mirisala na vaniliju i čokoladu, a nana s pažnjom slagala slojeve, uvijek govoreći da je tajna dobrog kolača – ljubav i strpljenje.



Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja

6 kašika šećera

6 kašika brašna

1 prašak za pecivo

100 ml mlijeka

100 ml ulja

Za kremu 1 (čokoladni sloj):

500 ml mlijeka

3 kašike gustina

2 kašike kakaa

4 kašike šećera

100 g tamne čokolade

100 g maslaca

Za kremu 2 (vanilija sloj):

500 ml mlijeka

3 kašike gustina

4 kašike šećera

1 vanilin šećer

100 g maslaca

Za kremu 3 (orah-kafa sloj):

300 ml mlijeka

2 kašike instant kafe

3 kašike mljevenih oraha

2 kašike gustina

3 kašike šećera

100 g maslaca

Za završnicu:

200 ml slatke pavlake (umućene)

Dekoracija po želji (mrvice, čokolada, orašasti plodovi)


Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom dok masa ne postane pjenasta, zatim dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup i peći na 180°C oko 20 minuta. Pečeni biskvit ohladiti i presjeći po želji ako želite tanje slojeve.


Za svaku kremu posebno: gustin, šećer i malo mlijeka razmutiti, a ostatak mlijeka zakuhati. Kad proključa, dodati razmućeni gustin i kuhati dok se ne zgusne. U vruću smjesu umiješati maslac i po potrebi čokoladu, kafu ili orahe. Kreme ohladiti, pa slagati redom – čokoladna, vanilija i na kraju orah-kafa sloj. Svaki sloj možete premazati i tankim redom petit keksa umočenog u mlijeko za dodatnu teksturu.

Na kraju sve premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji. Ostavite tortu u frižideru najmanje 5 sati (idealno preko noći) kako bi se okusi sjedinili.


Savjet:

Torta je još ukusnija sutradan. Ako želite jači okus kafe, u orah-kremu dodajte kašiku ruma ili ekstrakta vanilije – baš kao što je nana znala učiniti.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...