Ova torta nosi posebno mjesto u mom srcu – to je recept moje nane, žene koja je s ljubavlju pravila najdivnije kolače, uvijek s osmijehom i toplinom doma. Njena torta bila je omiljena na svakoj porodičnoj trpezi, nježna, slojevita i mirisna, baš kao i ona. Spoj jednostavnih sastojaka, bogatih krema i hrskavih slojeva čini ovu tortu savršenim spojem tradicije i ukusa. Svaki zalogaj vraća u djetinjstvo, kad je cijela kuća mirisala na vaniliju i čokoladu, a nana s pažnjom slagala slojeve, uvijek govoreći da je tajna dobrog kolača – ljubav i strpljenje.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
100 ml ulja
Za kremu 1 (čokoladni sloj):
500 ml mlijeka
3 kašike gustina
2 kašike kakaa
4 kašike šećera
100 g tamne čokolade
100 g maslaca
Za kremu 2 (vanilija sloj):
500 ml mlijeka
3 kašike gustina
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca
Za kremu 3 (orah-kafa sloj):
300 ml mlijeka
2 kašike instant kafe
3 kašike mljevenih oraha
2 kašike gustina
3 kašike šećera
100 g maslaca
Za završnicu:
200 ml slatke pavlake (umućene)
Dekoracija po želji (mrvice, čokolada, orašasti plodovi)
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom dok masa ne postane pjenasta, zatim dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup i peći na 180°C oko 20 minuta. Pečeni biskvit ohladiti i presjeći po želji ako želite tanje slojeve.
Za svaku kremu posebno: gustin, šećer i malo mlijeka razmutiti, a ostatak mlijeka zakuhati. Kad proključa, dodati razmućeni gustin i kuhati dok se ne zgusne. U vruću smjesu umiješati maslac i po potrebi čokoladu, kafu ili orahe. Kreme ohladiti, pa slagati redom – čokoladna, vanilija i na kraju orah-kafa sloj. Svaki sloj možete premazati i tankim redom petit keksa umočenog u mlijeko za dodatnu teksturu.
Na kraju sve premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji. Ostavite tortu u frižideru najmanje 5 sati (idealno preko noći) kako bi se okusi sjedinili.
Savjet:
Torta je još ukusnija sutradan. Ako želite jači okus kafe, u orah-kremu dodajte kašiku ruma ili ekstrakta vanilije – baš kao što je nana znala učiniti.

Primjedbe
Objavi komentar