Tiramisu torta je savršena kombinacija prozračnog biskvita, nježne mascarpone kreme i bogatog mirisa kafe. Svaki zalogaj donosi dašak Italije i eleganciju deserta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jednostavna je za pripremu, a izgleda kao prava slastičarska čarolija.
Sastojci
Biskvit:
-
5 jaja
-
150 g šećera
-
120 g brašna
-
30 g kakaa
-
1 kašičica praška za pecivo
-
Prstohvat soli
Krema:
-
500 g mascarpone sira
-
4 žumanca
-
120 g šećera u prahu
-
300 ml slatkog vrhnja (za šlag)
-
1 vanilin šećer
Preljev za biskvit:
-
200 ml crne kafe (ohlađene)
-
2 kašike ruma ili likera od kafe (po želji)
Za dekoraciju:
-
Kakao u prahu
-
Ribana čokolada ili čokoladne strugotine
Priprema
-
Biskvit:
Umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa dodati u smjesu s jajima. Sve lagano sjediniti i izliti u okrugli kalup (26 cm) obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 25 minuta. Ohladiti i prerezati na 2 kore. -
Krema:
Žumanca umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom na pari dok ne postanu gusta i svijetla. Ohladiti, pa dodati mascarpone i dobro sjediniti. Slatko vrhnje umutiti posebno u čvrst šlag i lagano umiješati u mascarpone smjesu. -
Filovanje:
Prvu koru staviti na tacnu, poprskati je ohlađenom kafom s rumom. Premazati polovinom kreme. Stavite drugu koru, opet natopiti kafom i premazati ostatkom kreme. -
Dekoracija:
Površinu posuti kakaom u prahu i po želji dodati ribanu čokoladu ili čokoladne strugotine. Ostaviti tortu u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se okusi sjedine.
Primjedbe
Objavi komentar