Preskoči na glavni sadržaj

Tiramisu torta-najslađa slastica uz kafu

Tiramisu torta je savršena kombinacija prozračnog biskvita, nježne mascarpone kreme i bogatog mirisa kafe. Svaki zalogaj donosi dašak Italije i eleganciju deserta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jednostavna je za pripremu, a izgleda kao prava slastičarska čarolija.



Sastojci

Biskvit:

  • 5 jaja

  • 150 g šećera

  • 120 g brašna

  • 30 g kakaa

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • Prstohvat soli

Krema:

  • 500 g mascarpone sira

  • 4 žumanca

  • 120 g šećera u prahu

  • 300 ml slatkog vrhnja (za šlag)

  • 1 vanilin šećer

Preljev za biskvit:

  • 200 ml crne kafe (ohlađene)

  • 2 kašike ruma ili likera od kafe (po želji)

Za dekoraciju:

  • Kakao u prahu

  • Ribana čokolada ili čokoladne strugotine

Priprema

  1. Biskvit:
    Umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa dodati u smjesu s jajima. Sve lagano sjediniti i izliti u okrugli kalup (26 cm) obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 25 minuta. Ohladiti i prerezati na 2 kore.

  2. Krema:
    Žumanca umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom na pari dok ne postanu gusta i svijetla. Ohladiti, pa dodati mascarpone i dobro sjediniti. Slatko vrhnje umutiti posebno u čvrst šlag i lagano umiješati u mascarpone smjesu.

  3. Filovanje:
    Prvu koru staviti na tacnu, poprskati je ohlađenom kafom s rumom. Premazati polovinom kreme. Stavite drugu koru, opet natopiti kafom i premazati ostatkom kreme.

  4. Dekoracija:
    Površinu posuti kakaom u prahu i po želji dodati ribanu čokoladu ili čokoladne strugotine. Ostaviti tortu u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se okusi sjedine.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...