Preskoči na glavni sadržaj

Štrudla od maka i rogača – savršena kombinacija tradicije i ukus

Ako tražiš kolač koji spaja miris doma, toplinu tradicije i bogat ukus, štrudla od maka i rogača je pravi izbor. Mekano, mirisno tijesto sa savršeno začinjenim nadjevima oduševit će svakoga za stolom. Posebno je lijepa jer nudi dva različita ukusa u jednom kolaču – mak i rogač, dva sastojka bez kojih ne može zamisliti ni jedna prava domaća štrudla.



Sastojci za tijesto: 500 g brašna 250 ml mlijeka (mlakog) 80 g šećera 1 vanilin šećer 1 kocka svježeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suhog 80 g maslaca (otopljenog) 2 žumanca prstohvat soli Nadjev od maka: 200 g mljevenog maka 150 ml mlijeka 80 g šećera 1 vanilin šećer 1 kašika meda malo narendane korice limuna Nadjev od rogača: 200 g mljevenog rogača 150 ml mlijeka 80 g šećera 1 vanilin šećer 1 kašika meda malo cimeta ili korice narandže (po želji) Priprema: 1. Tijesto: U mlakom mlijeku razmuti kvasac sa malo šećera i ostavi 10 minuta da se aktivira. U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer, so, dodaj jaja, otopljen maslac i aktivirani kvasac. Umijesi glatko, mekano tijesto i ostavi ga na toplom da naraste (oko 1 sat). 2. Nadjevi: Za oba nadjeva prokuhaj mlijeko sa šećerom, dodaj mak ili rogač, vanilu i med. Sve dobro izmiješaj i ostavi da se ohladi. 3. Formiranje štrudle: Tijesto podijeli na dva dijela. Razvuci prvi dio u pravougaonik, premaži nadjevom od maka i zavij u rolat. Ponovi isto sa drugim dijelom i nadjevom od rogača. Položi oba rolata u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostaviti još 15-ak minuta da odmori. 4. Pečenje: Štrudlu premaži umućenim jajetom i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok lijepo ne porumeni. 5. Serviranje: Ohladi, nareži i posluži uz kafu, čaj ili šolju toplog mlijeka. --- ✨ Ova štrudla nije samo kolač, nego pravo putovanje kroz mirise i okuse djetinjstva. Uživaj u svakom zalogaju!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...