Ako tražiš kolač koji spaja miris doma, toplinu tradicije i bogat ukus, štrudla od maka i rogača je pravi izbor. Mekano, mirisno tijesto sa savršeno začinjenim nadjevima oduševit će svakoga za stolom. Posebno je lijepa jer nudi dva različita ukusa u jednom kolaču – mak i rogač, dva sastojka bez kojih ne može zamisliti ni jedna prava domaća štrudla.
Sastojci za tijesto: 500 g brašna 250 ml mlijeka (mlakog) 80 g šećera 1 vanilin šećer 1 kocka svježeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suhog 80 g maslaca (otopljenog) 2 žumanca prstohvat soli Nadjev od maka: 200 g mljevenog maka 150 ml mlijeka 80 g šećera 1 vanilin šećer 1 kašika meda malo narendane korice limuna Nadjev od rogača: 200 g mljevenog rogača 150 ml mlijeka 80 g šećera 1 vanilin šećer 1 kašika meda malo cimeta ili korice narandže (po želji) Priprema: 1. Tijesto: U mlakom mlijeku razmuti kvasac sa malo šećera i ostavi 10 minuta da se aktivira. U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer, so, dodaj jaja, otopljen maslac i aktivirani kvasac. Umijesi glatko, mekano tijesto i ostavi ga na toplom da naraste (oko 1 sat). 2. Nadjevi: Za oba nadjeva prokuhaj mlijeko sa šećerom, dodaj mak ili rogač, vanilu i med. Sve dobro izmiješaj i ostavi da se ohladi. 3. Formiranje štrudle: Tijesto podijeli na dva dijela. Razvuci prvi dio u pravougaonik, premaži nadjevom od maka i zavij u rolat. Ponovi isto sa drugim dijelom i nadjevom od rogača. Položi oba rolata u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostaviti još 15-ak minuta da odmori. 4. Pečenje: Štrudlu premaži umućenim jajetom i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok lijepo ne porumeni. 5. Serviranje: Ohladi, nareži i posluži uz kafu, čaj ili šolju toplog mlijeka. ---
Primjedbe
Objavi komentar