Kolač sa šljivama je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Mekan, mirisan i lagano sočan, ovaj kolač savršeno spaja slatkoću tijesta i blagokiseli ukus zrelih šljiva. Idealan je uz jutarnju kafu, popodnevni čaj ili kao lagan desert poslije ručka. Njegova priprema je brza i jednostavna, pa je odličan izbor i za početnike u kuhinji. Osim što predivno izgleda, ovaj kolač ispunjava dom toplim, slatkim mirisom šljiva i vanilije, što ga čini neodoljivim.
Sastojci:
3 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
150 ml mlijeka
250 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
10–12 zrelih šljiva
1 kašičica cimeta (po želji)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Pripremi šljive:
Operi šljive, prepolovi ih i izvadi košpice. Ako voliš slađi kolač, možeš ih kratko posuti šećerom i ostaviti desetak minuta da puste sok.
2. Umuti smjesu:
U većoj zdjeli mikserom umuti jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodaj ulje i mlijeko, pa sve lagano izmiksaj da se sjedini.
U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno ih dodaj u smjesu s jajima, miješajući dok ne dobiješ glatko tijesto srednje gustoće. Ako voliš aromatičnije kolače, sada dodaj i cimet.
4. Priprema za pečenje:
Kalup za pečenje (oko 24–26 cm promjera) premaži maslacem i pospi brašnom ili obloži papirom za pečenje. Ulij pripremljeno tijesto i poravnaj površinu. Po vrhu ravnomjerno rasporedi šljive rezanom stranom prema gore i lagano ih utisni u tijesto.
5. Peci:
Stavi kolač u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i peci 35–40 minuta, dok ne porumeni i dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suha.
Kada je kolač gotov, izvadi ga iz pećnice i ostavi nekoliko minuta da se ohladi.
6. Posluživanje:
Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu. Odlično se slaže uz kuglu sladoleda od vanilije, malo tučenog vrhnja ili šlag. Kolač možeš poslužiti i topao i hladan – u oba slučaja je mekan i sočan.
Savjet:
Ako koristiš zamrznute šljive, odmrzni ih i ocijedi višak tečnosti. Umjesto šljiva možeš koristiti i drugo voće poput kajsija, breskvi ili malina – rezultat će uvijek biti ukusan.
Ovaj kolač sa šljivama donosi savršenu ravnotežu između jednostavnosti i bogatog ukusa. Lako se priprema, uvijek uspijeva, a svaka kriška odiše domaćom toplinom i svježinom sezonskog voća
.png)
Primjedbe
Objavi komentar