Sastojci:
6 jabuka srednje veličine (najbolje zlatni delišes)
200 g šećera
700 ml vode
Sok od pola limuna
Za fil:
150 g mljevenih oraha
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike sirupa (od kuhanih jabuka)
Po želji malo ruma ili ekstrakta vanilije
Za ukrašavanje:
Umućeni šlag ili slatka pavlaka
Priprema:
1. Jabuke ogulite i pažljivo izdubite sredinu, pazeći da ostanu cijele.
2. U šerpi prokuhajte vodu, šećer i limunov sok. Kada provri, pažljivo dodajte jabuke i kuhajte ih 10–15 minuta, tek toliko da omekšaju, ali da ne izgube oblik.
3. Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade. Sirup sačuvajte.
4. Za fil pomiješajte orahe, šećer, vanilin šećer i nekoliko kašika sirupa, dok ne dobijete mirisnu, gustu smjesu. Po želji dodajte malo ruma ili ekstrakta vanilije.
5. Napunite jabuke pripremljenim filom, složite ih u posudu i prelijte preostalim sirupom.
6. Kada se potpuno ohlade, ukrasite ih umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.
Savjet:
Tufahije su još ukusnije kada prenoće u frižideru – tada se sirup lijepo upije u jabuke, a ukusi se sjedine u savršenu ravnotežu. Poslužite ih dobro rashlađene, uz šolju turske kafe ili lagani čaj, i uživajte u okusu djetinjstva i tradicije koja nikada ne izlazi iz mode.

Primjedbe
Objavi komentar