Preskoči na glavni sadržaj

ŠLJIVOPITA – POSLASTICA KOJA MIRISE NA JESEN

Šljivopita je jedno od onih tradicionalnih jela koje nas vraća u djetinjstvo, na miris bakinog dvorišta i tople kuhinje. Ova pita je savršena kombinacija prhkog tijesta i sočnih šljiva, uz dašak cimeta i domaće atmosfere. Iako jednostavna za pripremu, svaka domaćica ima svoje male tajne koje je čine savršenom.



Sastojci:


Za tijesto:

400 g brašna

200 g maslaca ili margarina

120 g šećera

1 jaje

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

2–3 kašike kiselog vrhnja (po potrebi)


Za nadjev:

700–800 g svježih šljiva

4 kašike šećera (ili po ukusu)

1 kašičica cimeta

2 kašike griza ili prezle (da upiju višak soka)

Po želji malo narendane korice limuna


Priprema:


1. Priprema tijesta:

U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Umijesite hladan maslac narezan na kockice dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i kašiku-dvije kiselog vrhnja, pa mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan malo veći za dno, drugi za preklapanje – i ostavite u frižideru oko 30 minuta.

2. Priprema nadjeva:

Šljive operite, prepolovite i izvadite košpice. Ako su šljive kiselije, dodajte malo više šećera. Pomiješajte ih sa šećerom, cimetom i grizom. Ostavite da odstoje 10-ak minuta dok tijesto odmara.

3. Sastavljanje pite:

Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u namašćen pleh. Po dnu pospite malo griza, pa rasporedite nadjev od šljiva. Preklopite drugim dijelom tijesta ili napravite rustikalnu rešetku od traka. Rubove blago pritisnite da se spoje.

4. Pečenje:

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 35–40 minuta, dok tijesto ne porumeni, a kuhinja zamiriše na cimet i šljive.

5. Posluživanje:

Ostavite pitu da se prohladi, a zatim je pospite šećerom u prahu. Odlično se slaže s kuglom vanilijevog sladoleda ili kašikom kiselog vrhnja za savršen kontrast.


Savjeti:


Ako su šljive jako sočne, slobodno dodajte još malo griza da pita ne bi bila premekana.

Umjesto maslaca, možete koristiti domaću mast – pita će imati onaj autentičan, starinski ukus.

Za jači miris i bogatiju aromu, dodajte prstohvat mljevenih klinčića ili muškatnog oraščića.


Tijesto možete pripremiti dan ranije i držati ga u frižideru – biće još prhkije nakon pečenja.


Šljivopita je klasik bosanske kuhinje – jednostavna, mirisna i prepuna domaćeg šarma. Hrskavo tijesto u savršenom skladu sa sočnim, karamelizovanim šljivama i cimetom čini je neodoljivom poslasticom za jesenje dane. Idealna je uz kafu, čaj ili kao desert nakon ručka.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...