Šljivopita je jedno od onih tradicionalnih jela koje nas vraća u djetinjstvo, na miris bakinog dvorišta i tople kuhinje. Ova pita je savršena kombinacija prhkog tijesta i sočnih šljiva, uz dašak cimeta i domaće atmosfere. Iako jednostavna za pripremu, svaka domaćica ima svoje male tajne koje je čine savršenom.
Sastojci:
Za tijesto:
400 g brašna
200 g maslaca ili margarina
120 g šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
2–3 kašike kiselog vrhnja (po potrebi)
Za nadjev:
700–800 g svježih šljiva
4 kašike šećera (ili po ukusu)
1 kašičica cimeta
2 kašike griza ili prezle (da upiju višak soka)
Po želji malo narendane korice limuna
Priprema:
1. Priprema tijesta:
U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Umijesite hladan maslac narezan na kockice dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i kašiku-dvije kiselog vrhnja, pa mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan malo veći za dno, drugi za preklapanje – i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
2. Priprema nadjeva:
Šljive operite, prepolovite i izvadite košpice. Ako su šljive kiselije, dodajte malo više šećera. Pomiješajte ih sa šećerom, cimetom i grizom. Ostavite da odstoje 10-ak minuta dok tijesto odmara.
3. Sastavljanje pite:
Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u namašćen pleh. Po dnu pospite malo griza, pa rasporedite nadjev od šljiva. Preklopite drugim dijelom tijesta ili napravite rustikalnu rešetku od traka. Rubove blago pritisnite da se spoje.
4. Pečenje:
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 35–40 minuta, dok tijesto ne porumeni, a kuhinja zamiriše na cimet i šljive.
5. Posluživanje:
Ostavite pitu da se prohladi, a zatim je pospite šećerom u prahu. Odlično se slaže s kuglom vanilijevog sladoleda ili kašikom kiselog vrhnja za savršen kontrast.
Savjeti:
Ako su šljive jako sočne, slobodno dodajte još malo griza da pita ne bi bila premekana.
Umjesto maslaca, možete koristiti domaću mast – pita će imati onaj autentičan, starinski ukus.
Za jači miris i bogatiju aromu, dodajte prstohvat mljevenih klinčića ili muškatnog oraščića.
Tijesto možete pripremiti dan ranije i držati ga u frižideru – biće još prhkije nakon pečenja.
Šljivopita je klasik bosanske kuhinje – jednostavna, mirisna i prepuna domaćeg šarma. Hrskavo tijesto u savršenom skladu sa sočnim, karamelizovanim šljivama i cimetom čini je neodoljivom poslasticom za jesenje dane. Idealna je uz kafu, čaj ili kao desert nakon ručka.

Primjedbe
Objavi komentar