Preskoči na glavni sadržaj

Saf kolač – sočan, mekan i neodoljivo ukusan desert od griza

Ako voliš tradicionalne kolače koji se brzo spremaju, ovaj saf kolač će ti sigurno postati omiljen. Mirisan, mekan i natopljen finom agdom, savršen je uz kahvu ili kao lagan desert poslije ručka. Priprema je jednostavna, a rezultat je kolač koji se topi u ustima i podsjeća na pravu domaću čaroliju.


Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja

200 g šećera

200 ml jogurta

200 ml ulja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

200 g griza

100 g brašna

Za agdu (sirup):

500 ml vode

400 g šećera

kriška limuna ili 1 vanilin šećer


Priprema:

Biskvit:
Miksanje jaja i šećera:

  1. U većoj zdjeli umuti jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta – ovo je ključ za lagan i prozračan biskvit.

  2. Dodavanje mokrih sastojaka:

    U pjenastu smjesu dodaj jogurt, ulje i vanilin šećer. Kratko promiješaj mikserom ili pjenjačom, samo dok se sve ne sjedini – nemoj predugo miješati da biskvit ne postane težak.

  3. Umiješavanje suhih sastojaka:

    U posebnoj posudi pomiješaj griz, brašno i prašak za pecivo. Suhe sastojke postupno dodaj u mokru smjesu, nježno miješajući spatulom ili varjačom dok ne dobiješ glatku i homogenu smjesu.

  4. Pečenje:

    Podmaži tepsiju srednje veličine ili obloži papirom za pečenje. Smjesu izlij u tepsiju i poravnaj površinu. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok površina kolača ne postane zlatno-smeđa, a čačkalica ubodena u sredinu izađe čista.


Sirup (agda):

  1. U lonac stavi vodu, šećer i krišku limuna (ili vanilin šećer).

  2. Pusti da provri, a zatim kuhaj još 7–8 minuta na srednjoj vatri, dok se šećer potpuno ne otopi i sirup malo ne zgusne.

  3. Važno: sirup treba biti topao kada ga preliješ po kolaču – ne smije biti vreli, kako biskvit ne bi postao previše mekan ili se raspao.


Završetak:

  1. Kada je kolač pečen, izvadi ga iz rerne i odmah prelij toplom agdom.

  2. Ohladi kolač potpuno, da sirup upije svu sočnost i miris.

  3. Po želji, možeš posuti kokosom, sjeckanim bademima ili servirati s malo šlaga – savršen spoj tekstura i okusa!


💡 Savjeti za savršen kolač s agdom

  • Sirup i kolač trebaju biti približno iste temperature – toplu agdu prelijevaj po još toplom kolaču.

  • Za bogatiji okus, u sirup možeš dodati i štapić cimeta ili malo naribane korice limuna.

  • Kolač najbolje upija sirup ako se ostavi nekoliko sati ili preko noći, pa je idealan i za pripremu unaprijed.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...