Ako voliš tradicionalne kolače koji se brzo spremaju, ovaj saf kolač će ti sigurno postati omiljen. Mirisan, mekan i natopljen finom agdom, savršen je uz kahvu ili kao lagan desert poslije ručka. Priprema je jednostavna, a rezultat je kolač koji se topi u ustima i podsjeća na pravu domaću čaroliju.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
200 ml jogurta
200 ml ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
200 g griza
100 g brašna
Za agdu (sirup):
500 ml vode
400 g šećera
kriška limuna ili 1 vanilin šećer
Priprema:
Biskvit:
Miksanje jaja i šećera:
-
U većoj zdjeli umuti jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta – ovo je ključ za lagan i prozračan biskvit.
-
Dodavanje mokrih sastojaka:
U pjenastu smjesu dodaj jogurt, ulje i vanilin šećer. Kratko promiješaj mikserom ili pjenjačom, samo dok se sve ne sjedini – nemoj predugo miješati da biskvit ne postane težak. -
Umiješavanje suhih sastojaka:
U posebnoj posudi pomiješaj griz, brašno i prašak za pecivo. Suhe sastojke postupno dodaj u mokru smjesu, nježno miješajući spatulom ili varjačom dok ne dobiješ glatku i homogenu smjesu. -
Pečenje:
Podmaži tepsiju srednje veličine ili obloži papirom za pečenje. Smjesu izlij u tepsiju i poravnaj površinu. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok površina kolača ne postane zlatno-smeđa, a čačkalica ubodena u sredinu izađe čista.
Sirup (agda):
-
U lonac stavi vodu, šećer i krišku limuna (ili vanilin šećer).
-
Pusti da provri, a zatim kuhaj još 7–8 minuta na srednjoj vatri, dok se šećer potpuno ne otopi i sirup malo ne zgusne.
-
Važno: sirup treba biti topao kada ga preliješ po kolaču – ne smije biti vreli, kako biskvit ne bi postao previše mekan ili se raspao.
Završetak:
-
Kada je kolač pečen, izvadi ga iz rerne i odmah prelij toplom agdom.
-
Ohladi kolač potpuno, da sirup upije svu sočnost i miris.
-
Po želji, možeš posuti kokosom, sjeckanim bademima ili servirati s malo šlaga – savršen spoj tekstura i okusa!
💡 Savjeti za savršen kolač s agdom
-
Sirup i kolač trebaju biti približno iste temperature – toplu agdu prelijevaj po još toplom kolaču.
-
Za bogatiji okus, u sirup možeš dodati i štapić cimeta ili malo naribane korice limuna.
-
Kolač najbolje upija sirup ako se ostavi nekoliko sati ili preko noći, pa je idealan i za pripremu unaprijed.

Primjedbe
Objavi komentar