Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme prženja: 15 minuta
Ukupno vrijeme: oko 45 minuta
Količina: oko 25–30 tulumbica
🧁 Sastojci
Za tijesto:
300 ml vode
50 g maslaca
Prstohvat soli
200 g brašna
3 jaja
1 kašika gustina (po želji, za čvršće tijesto)
Za sirup:
500 g šećera
300 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica limunovog soka ili nekoliko kriški limuna
Za prženje:
Ulje (da tulumbice mogu slobodno plivati)
Priprema
1. Priprema sirupa
1. U šerpu stavi šećer, vodu i vanilin šećer.
2. Stavi da provri i kuhaj 10 minuta na srednjoj vatri.
3. Pred kraj dodaj limunov sok.
4. Sirup potpuno ohladi – tulumbice se stavljaju u hladan sirup!
2. Priprema tijesta
1. U drugu šerpu sipaj vodu, dodaj maslac i prstohvat soli.
2. Kad proključa, odjednom dodaj brašno i miješaj drvenom kašikom dok se tijesto ne odvoji od dna i postane glatko.
3. Ohladi tijesto 10 minuta, pa jedno po jedno umuti jaja (najbolje mikserom).
4. Dobijeno tijesto stavi u špric sa nastavkom u obliku zvjezdice.
3. Prženje tulumbica
1. U šerpi zagrij ulje na srednju temperaturu (ne smije biti prevruće da ne zagore).
2. Istiskuj tijesto direktno u ulje i reži makazama ili nožem na željenu dužinu.
3. Prži tulumbice dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana.
4. Vadite ih na ubrus da se ocijede, pa odmah uronite u hladan sirup.
5. Držite ih nekoliko minuta, a zatim ih izvadite.
🍽️ Posluživanje
Tulumbice se najbolje služe kad su rashlađene, a sirup se lijepo upije. Mogu se posuti mljevenim orasima ili kokosom po želji.
✨ Savjet
Za hrskavu koricu, pržite na umjerenoj vatri i nikako ne dodaj previše tulumbica odjednom – treba im prostora da se napuhnu.
.png)
Primjedbe
Objavi komentar