Preskoči na glavni sadržaj

Recept za tulumbice – tradicionalni sirupasti desert




Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme prženja: 15 minuta

Ukupno vrijeme: oko 45 minuta

Količina: oko 25–30 tulumbica

🧁 Sastojci


Za tijesto:

300 ml vode

50 g maslaca

Prstohvat soli

200 g brašna

3 jaja

1 kašika gustina (po želji, za čvršće tijesto)



Za sirup:

500 g šećera

300 ml vode

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica limunovog soka ili nekoliko kriški limuna


Za prženje:

Ulje (da tulumbice mogu slobodno plivati)

 Priprema

1. Priprema sirupa

1. U šerpu stavi šećer, vodu i vanilin šećer.

2. Stavi da provri i kuhaj 10 minuta na srednjoj vatri.

3. Pred kraj dodaj limunov sok.

4. Sirup potpuno ohladi – tulumbice se stavljaju u hladan sirup!


2. Priprema tijesta


1. U drugu šerpu sipaj vodu, dodaj maslac i prstohvat soli.

2. Kad proključa, odjednom dodaj brašno i miješaj drvenom kašikom dok se tijesto ne odvoji od dna i postane glatko.

3. Ohladi tijesto 10 minuta, pa jedno po jedno umuti jaja (najbolje mikserom).

4. Dobijeno tijesto stavi u špric sa nastavkom u obliku zvjezdice.

3. Prženje tulumbica


1. U šerpi zagrij ulje na srednju temperaturu (ne smije biti prevruće da ne zagore).

2. Istiskuj tijesto direktno u ulje i reži makazama ili nožem na željenu dužinu.

3. Prži tulumbice dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana.

4. Vadite ih na ubrus da se ocijede, pa odmah uronite u hladan sirup.

5. Držite ih nekoliko minuta, a zatim ih izvadite.

🍽️ Posluživanje

Tulumbice se najbolje služe kad su rashlađene, a sirup se lijepo upije. Mogu se posuti mljevenim orasima ili kokosom po želji.


✨ Savjet

Za hrskavu koricu, pržite na umjerenoj vatri i nikako ne dodaj previše tulumbica odjednom – treba im prostora da se napuhnu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...