Recept za čupavce – mekane kokos kocke prelivenе čokoladom i uvaljane u kokos. Brzi, jednostavni i neodoljivi kolači koji uvijek oduševe!
Čupavci, poznati i kao kokos kocke, jedan su od onih kolača koji vraćaju u djetinjstvo. Mekani biskvit, preliven čokoladnom glazurom i uvaljan u kokos – prava poslastica koja se topi u ustima. Idealni su za svaku priliku, od porodičnih okupljanja do prazničnih trpeza. Brzo se pripremaju, a još brže nestaju sa stola!
Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
100 ml mlijeka
250 g brašna
1 prašak za pecivo
Za čokoladnu glazuru:
200 g maslaca ili margarina
200 g čokolade za kuhanje
200 ml mlijeka
4 kašike šećera
Još:
oko 200 g kokosovog brašna
Priprema
1. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
2. Dodati ulje i mlijeko, pa lagano umiješati prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Smjesu izliti u podmazan i pobrašnjen pleh, peći na 180 °C oko 25–30 minuta.
4. Kada se biskvit ohladi, isjeći ga na kocke jednake veličine.
Glazura:
5. U lončiću otopiti maslac, dodati mlijeko, šećer i čokoladu, pa miješati dok se sve ne sjedini u glatku smjesu.
Završnica:
6. Svaku kocku biskvita umočiti u toplu čokoladnu glazuru, zatim uvaljati u kokosovo brašno.
7. Poslagati kolače na tacnu i ostaviti ih da se glazura stegne.
Savjet: Ako voliš bogatiji okus, u glazuru možeš dodati malo ruma ili arome ruma.

Primjedbe
Objavi komentar