Preskoči na glavni sadržaj

RAFAELO KOCKE – KOLAČ KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ

Rafaelo kocke su nježan, prozračan i kremast kolač koji spaja najbolje od kokosa, čokolade i šlaga. To je desert koji izgleda elegantno, a priprema se jednostavno, bez potrebe za dugim stajanjem u kuhinji. U svakom zalogaju osjeti se lagana kokos kora, bogata čokoladna krema i nježan šlag koji sve povezuje u savršenu harmoniju okusa. Ove kocke su idealne za svečane prilike, rođendane ili kada jednostavno želiš razveseliti porodicu nečim posebnim.



Sastojci

Za koru:

4 bjelanjka

4 kašike šećera

100 g kokosa

1 kašika brašna

½ praška za pecivo

Za fil:

4 žumanjka

5 kašika šećera

2 kašike brašna

2 kašike gustina

500 ml mlijeka

100 g čokolade za kuhanje

100 g margarina ili maslaca

Za dekoraciju:

200 ml slatkog vrhnja ili šlag pjene

50 g čokolade za posipanje (ili kokos po želji)


Priprema

1. Kora:

Umuti bjelanjke sa šećerom dok ne dobiješ čvrst, sjajan snijeg. Zatim dodaj kokos, brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješaj špatulom. Smjesu izlij u manji pleh obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 15 minuta, dok lagano ne porumeni. Kada se ohladi, pažljivo odlijepi papir i ostavi da stoji.

2. Krema:

U jednoj posudi izmiješaj žumanjke, šećer, brašno, gustin i malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrij do vrenja, pa u njega polako sipaj smjesu od žumanjaka. Kuhaj na umjerenoj temperaturi dok se krema ne zgusne. U još toplu kremu dodaj čokoladu i miješaj dok se potpuno ne otopi. Kada se krema ohladi, umuti margarin ili maslac sobne temperature i sjedini sa kremom da dobiješ glatku, sjajnu smjesu. Premaži je preko ohlađene kokos kore.

3. Završni sloj:

Umuti slatko vrhnje ili šlag pjenu i ravnomjerno premaži preko čokoladne kreme. Po želji ukrasi rendanom čokoladom, kokosom ili bademima. Kolač zatim ostavi u frižideru najmanje 3–4 sata, a najbolje preko noći, da se svi slojevi sjedine i stegnu.

Savjeti:

Ako voliš bogatiji ukus, koristi maslac umjesto margarina.

Umjesto tamne čokolade možeš staviti i mliječnu za blaži, dječiji okus.

Kolač je još ukusniji kada odstoji dan, pa ga možeš pripremiti unaprijed za proslave.

Za dekoraciju dodaj kokos kuglice, listiće badema ili jestivo zlato za svečani izgled.

Rafaelo kocke su spoj jednostavnosti i elegancije. Lagana kokos kora daje im divnu teksturu, dok čokoladna krema unosi dubinu i bogatstvo okusa. Završni sloj šlaga čini ih prozračnima i savršeno balansira slatkoću. Kocke se lako režu i predivno izgledaju na tanjiru — savršen desert za svaku priliku, bilo da je riječ o porodičnom ručku, praznicima ili posebnim trenucima s dragim ljudima.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...