Rafaelo kocke su nježan, prozračan i kremast kolač koji spaja najbolje od kokosa, čokolade i šlaga. To je desert koji izgleda elegantno, a priprema se jednostavno, bez potrebe za dugim stajanjem u kuhinji. U svakom zalogaju osjeti se lagana kokos kora, bogata čokoladna krema i nježan šlag koji sve povezuje u savršenu harmoniju okusa. Ove kocke su idealne za svečane prilike, rođendane ili kada jednostavno želiš razveseliti porodicu nečim posebnim.
Sastojci
Za koru:
4 bjelanjka
4 kašike šećera
100 g kokosa
1 kašika brašna
½ praška za pecivo
Za fil:
4 žumanjka
5 kašika šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
500 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina ili maslaca
Za dekoraciju:
200 ml slatkog vrhnja ili šlag pjene
50 g čokolade za posipanje (ili kokos po želji)
Priprema
1. Kora:
Umuti bjelanjke sa šećerom dok ne dobiješ čvrst, sjajan snijeg. Zatim dodaj kokos, brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješaj špatulom. Smjesu izlij u manji pleh obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 15 minuta, dok lagano ne porumeni. Kada se ohladi, pažljivo odlijepi papir i ostavi da stoji.
2. Krema:
U jednoj posudi izmiješaj žumanjke, šećer, brašno, gustin i malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrij do vrenja, pa u njega polako sipaj smjesu od žumanjaka. Kuhaj na umjerenoj temperaturi dok se krema ne zgusne. U još toplu kremu dodaj čokoladu i miješaj dok se potpuno ne otopi. Kada se krema ohladi, umuti margarin ili maslac sobne temperature i sjedini sa kremom da dobiješ glatku, sjajnu smjesu. Premaži je preko ohlađene kokos kore.
3. Završni sloj:
Umuti slatko vrhnje ili šlag pjenu i ravnomjerno premaži preko čokoladne kreme. Po želji ukrasi rendanom čokoladom, kokosom ili bademima. Kolač zatim ostavi u frižideru najmanje 3–4 sata, a najbolje preko noći, da se svi slojevi sjedine i stegnu.
Savjeti:
Ako voliš bogatiji ukus, koristi maslac umjesto margarina.
Umjesto tamne čokolade možeš staviti i mliječnu za blaži, dječiji okus.
Kolač je još ukusniji kada odstoji dan, pa ga možeš pripremiti unaprijed za proslave.
Za dekoraciju dodaj kokos kuglice, listiće badema ili jestivo zlato za svečani izgled.
Rafaelo kocke su spoj jednostavnosti i elegancije. Lagana kokos kora daje im divnu teksturu, dok čokoladna krema unosi dubinu i bogatstvo okusa. Završni sloj šlaga čini ih prozračnima i savršeno balansira slatkoću. Kocke se lako režu i predivno izgledaju na tanjiru — savršen desert za svaku priliku, bilo da je riječ o porodičnom ručku, praznicima ili posebnim trenucima s dragim ljudima.

Primjedbe
Objavi komentar