Preskoči na glavni sadržaj

PUSLICA TORTA – KLASIČNA ELEGANCIJA KOJA OSVAJA SVAKI STO

Puslica torta je prava kraljica među desertima – lagana, hrskava, a opet nježno kremasta. Sastoji se od slojeva snježnih puslica i bogate kreme, obično sa šlagom, mascarponeom ili kuhanom kremom od vanilije. Ova torta osvaja svojom jednostavnošću i elegancijom, a zbog lagane strukture idealna je za svečane prilike, rođendane ili nedjeljna okupljanja uz kafu. Iako izgleda raskošno, priprema nije teška – samo zahtijeva malo strpljenja i preciznosti kod pečenja puslica.



Sastojci:

Za kore od puslica:

6 bjelanaca

300 g šećera

1 kašika soka od limuna ili sirćeta

1 kašika gustina (opcionalno)

Za kremu:

6 žumanaca

4 kašike šećera

2 kašike gustina

400 ml mlijeka

100 g bijele čokolade (ili obične)

150 g maslaca ili margarina

200 ml vrhnja za šlag

Dekoracija:

Umućeni šlag

Svježe voće (maline, borovnice) ili naribana čokolada


Priprema:

1. Priprema puslica:

U čistoj, suhoj posudi umutite bjelanca dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, sve dok ne dobijete čvrst, sjajan šlag koji se ne pomjera. Na kraju dodajte limunov sok i gustin pa još kratko miksajte.

Pleh obložite papirom za pečenje i oblikujte dvije jednake kore (možete crtati krugove prema veličini kalupa). Sušite u rerni na 100°C oko 90 minuta – važno je da se puslice osuše, a ne da potamne. Ostavite ih da se potpuno ohlade prije slaganja.



2. Priprema kreme:

U manjoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa polako ulijte smjesu sa žumancima. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte bijelu čokoladu, a kad se malo ohladi – umiješajte maslac. Ostavite da se skroz ohladi.

Umutite vrhnje za šlag pa ga lagano sjedinite s kremom, dobivajući prozračan, svilenkast fil.

3. Slaganje torte:

Na pladanj stavite prvu koru od puslica, premažite polovinom kreme, zatim stavite drugu koru i ostatak kreme. Odozgo dekorirajte šlagom, voćem ili čokoladnim strugotinama. Prije posluživanja ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se ukusi povežu i kora lagano omekša.


Savjeti:


Puslice se mogu peći i dan ranije – samo ih čuvajte na suhom mjestu.

Ako volite kontrast tekstura, gornju koru dodajte tek pred posluživanje kako bi ostala hrskava.

Umjesto voća, možete koristiti karamel sos ili nasjeckane orahe.

Recept za klasičnu puslica tortu – laganu, kremastu i savršeno elegantnu. Slojevi hrskavih puslica i bogate kreme oduševit će sve ljubitelje finih domaćih torti. Savršena za rođendane, praznike i posebne prilike.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...