Puslica torta je prava kraljica među desertima – lagana, hrskava, a opet nježno kremasta. Sastoji se od slojeva snježnih puslica i bogate kreme, obično sa šlagom, mascarponeom ili kuhanom kremom od vanilije. Ova torta osvaja svojom jednostavnošću i elegancijom, a zbog lagane strukture idealna je za svečane prilike, rođendane ili nedjeljna okupljanja uz kafu. Iako izgleda raskošno, priprema nije teška – samo zahtijeva malo strpljenja i preciznosti kod pečenja puslica.
Sastojci:
Za kore od puslica:
6 bjelanaca
300 g šećera
1 kašika soka od limuna ili sirćeta
1 kašika gustina (opcionalno)
Za kremu:
6 žumanaca
4 kašike šećera
2 kašike gustina
400 ml mlijeka
100 g bijele čokolade (ili obične)
150 g maslaca ili margarina
200 ml vrhnja za šlag
Dekoracija:
Umućeni šlag
Svježe voće (maline, borovnice) ili naribana čokolada
Priprema:
1. Priprema puslica:
U čistoj, suhoj posudi umutite bjelanca dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, sve dok ne dobijete čvrst, sjajan šlag koji se ne pomjera. Na kraju dodajte limunov sok i gustin pa još kratko miksajte.
Pleh obložite papirom za pečenje i oblikujte dvije jednake kore (možete crtati krugove prema veličini kalupa). Sušite u rerni na 100°C oko 90 minuta – važno je da se puslice osuše, a ne da potamne. Ostavite ih da se potpuno ohlade prije slaganja.
2. Priprema kreme:
U manjoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa polako ulijte smjesu sa žumancima. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte bijelu čokoladu, a kad se malo ohladi – umiješajte maslac. Ostavite da se skroz ohladi.
Umutite vrhnje za šlag pa ga lagano sjedinite s kremom, dobivajući prozračan, svilenkast fil.
3. Slaganje torte:
Na pladanj stavite prvu koru od puslica, premažite polovinom kreme, zatim stavite drugu koru i ostatak kreme. Odozgo dekorirajte šlagom, voćem ili čokoladnim strugotinama. Prije posluživanja ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se ukusi povežu i kora lagano omekša.
Savjeti:
Puslice se mogu peći i dan ranije – samo ih čuvajte na suhom mjestu.
Ako volite kontrast tekstura, gornju koru dodajte tek pred posluživanje kako bi ostala hrskava.
Umjesto voća, možete koristiti karamel sos ili nasjeckane orahe.
Recept za klasičnu puslica tortu – laganu, kremastu i savršeno elegantnu. Slojevi hrskavih puslica i bogate kreme oduševit će sve ljubitelje finih domaćih torti. Savršena za rođendane, praznike i posebne prilike.

Primjedbe
Objavi komentar