Ova pjenasta krempita je pravi klasik među kolačima – nježna, lagana i topi se u ustima. Sastoji se od tanke, meke kore, bogatog sloja fine vanilija kreme i prozračnog šlaga na vrhu. Idealan desert za sve prilike – bilo da je u pitanju porodični ručak, svečanost ili samo trenutak uživanja uz kafu.
Najbolje od svega? Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao iz slastičarne! 🩵
Sastojci:
Za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
Za kremu:
1 l mlijeka
8 kašika šećera
2 pudinga od vanilije (80 g)
3 kašike gustina
1 vanilin šećer
4 žumanca
200 g putera (ili margarina)
200 ml slatke pavlake (šlaga za kremu)
Za gornji sloj:
300 ml slatke pavlake (ili 1 šlag krem)
Priprema:
1. Biskvit:
Umuti jaja sa šećerom mikserom na srednjoj brzini oko 5 minuta, dok ne postanu pjenasta, svijetla i udvostruče volumen. Ovaj korak je ključan za lagan i prozračan biskvit.
U posebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih lagano umiješaj u smjesu od jaja, najbolje silikonskom lopaticom, pokretima odozdo prema gore kako bi zrak ostao u smjesi.
Smjesu pažljivo prespi u pleh obložen papirom za pečenje (otprilike 20x30 cm) i poravnaj površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok biskvit ne poprimi zlatnu boju i čačkalica ubodena u sredinu izađe suha. Ohladi ga potpuno prije nanošenja kreme.
2. Krem:
U manjoj posudi odvoji 200 ml mlijeka i u njemu dobro razmuti puding, gustin, šećer, vanilin šećer i žumanca. Važno je da smjesa bude glatka, bez grudvica.
Ostatak mlijeka prokuhaj u većem loncu, a zatim u vruće mlijeko dodaj pripremljenu smjesu. Kuhaj na srednjoj vatri, stalno miješajući pjenjačom, dok se krema ne zgusne.
Kad je kuhana, odmah pokrij kremu prozirnom folijom direktno na površini da se ne stvori korica i ostavi da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu umuti omekšali puter i kratko izmiksaj da se dobije glatka i kremasta struktura. Na kraju dodaj umućenu slatku pavlaku i nježno sjedini sa kremom laganim pokretima špatulom, da ostane prozračna i mekana.
3. Slaganje:
Ohlađeni biskvit stavi na odgovarajući pleh ili tanjir. Ravnomjerno nanesi svu kremu preko kore i poravnaj površinu.
Po želji, preko kreme nanesi dodatni sloj umućene slatke pavlake ili šlag kreme za lijep, dekorativan završetak.
Ohladi krempitu u frižideru najmanje 4–5 sati, a najbolje preko noći, kako bi se krema stisnula i kolač lijepo rezao na kocke.
Savjet za savršen izgled:
Za krempitu poput sa slike, koristi duboki pleh i dobro ohladi kremu prije rezanja. Ako želiš dodatno dekorativan sloj, pospi vrh s malo čokolade, ribanog keksa ili voćem neposredno prije posluživanja.

Primjedbe
Objavi komentar