Ove pekmezne hurmašice su pravo blago domaće kuhinje – meke, sočne i mirisne, s blagom slatkoćom pekmeza i bogatstvom mljevenih oraha. Njihov okus vraća u djetinjstvo, a jednostavna priprema čini ih savršenim izborom za svaku priliku. Na vrhu su ukrašene polovicom oraha i posute šećerom u prahu – prava mala poslastica koja oduševljava na prvi zalogaj.
Sastojci:
200 g maslaca (ili margarina)
100 g šećera
200 g pekmeza od šljiva (ili po želji)
1 jaje
1 vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone
½ praška za pecivo
oko 450–500 g brašna (po potrebi)
prstohvat soli
mljeveni orasi za punjenje
šećer u prahu za posipanje
polovine oraha za ukras
Priprema:
Umuti maslac sa šećerom, dodaj jaje i pekmez pa sve dobro sjedini.
Umiješaj vanilin šećer, sodu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Postepeno dodaj brašno dok ne dobiješ meko, glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Uzmi komadić tijesta, spljošti ga u dlanu, stavi malo mljevenih oraha u sredinu i oblikuj hurmašicu.
Poređaj hurmašice na pleh obložen papirom za pečenje i peci ih na 180°C oko 20 minuta, dok lagano ne porumene.
Kad se prohlade, pospi ih šećerom u prahu i na svaku stavi polovinu oraha.
Savjet:
Čuvaj ih u zatvorenoj kutiji – ostaju mekane i nekoliko dana. Pekmez možeš zamijeniti medom ili marmeladom po ukusu.

Primjedbe
Objavi komentar