Preskoči na glavni sadržaj

Najmekše i najmirisnije cimet rolnice

  Miris cimeta i svježe pečenog tijesta jednostavno je neodoljiv! Ove mekane i sočne cimet rolnice pripremaju se od mekanog dizanog tijesta, a bogati nadjev od putera, šećera i cimeta daje im prepoznatljiv ukus kojem niko ne može odoljeti. Savršene su za doručak, desert ili uz šolju kafe.



Sastojci za tijesto:

500 g brašna 250 ml mlijeka (mlakog) 80 g putera (omekšalog) 2 jaja 60 g šećera 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svježeg) prstohvat soli

Nadjev:

100 g putera (omekšalog) 120 g smeđeg šećera (ili bijelog) 2 kašike cimeta u prahu

Glazura (po želji):

100 g krem sira 50 g putera 100 g šećera u prahu par kapi vanilije

Priprema:

1. Aktiviranje kvasca i tijesto

U mlakom mlijeku rastopite kvasac i kašičicu šećera, pa ostavite 10 minuta dok ne počne da se pjeni. Ovo znači da je kvasac aktivan.
U veću posudu dodajte brašno, omekšali puter, jaja, ostatak šećera i prstohvat soli.
Sipajte nadošli kvasac i umijesite glatko, elastično tijesto.
Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 1 sat, dok se volumen ne udvostruči.

Savjet: Tijesto ne mijesite predugo da ostane mekano, ali dovoljno da se svi sastojci sjedine.

2. Priprema nadjeva

U manjoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom i cimetom dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Ovaj nadjev možete prilagoditi – više cimeta za intenzivniji miris ili smeđeg šećera za bogatiju aromu.

3. Oblikovanje rolnica

Naraslo tijesto razvaljajte u pravougaonik otprilike 30x40 cm.
Ravnomjerno premažite nadjev po cijeloj površini.
Pažljivo urolajte tijesto po dužoj strani i isijecite rolnice debljine 3–4 cm.
Poslažite ih u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između rolnica.
Pokrijte i ostavite još 20 minuta da odstoje – biće još mekše nakon pečenja.

4. Pečenje
Zagrijte rernu na 180°C.
Pecite rolnice 25 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, lagano ih prohladite par minuta.

5. Glazura (opcionalno)

U manjoj posudi umutite krem sir, puter, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobijete glatku glazuru.
Premažite još tople rolnice – tako će glazura lagano kapati po stranama i savršeno se stopiti s tijestom.


💡 Savjeti za savršene cimet rolnice:

  • Mlijeko neka bude mlako, nikako vruće – previše toplote ubija kvasac.

  • Ako želite ekstra mekane rolnice, pokrijte ih krpom i pustite da odstoje još 10 minuta prije pečenja.

  • Rolnice se mogu i zamrznuti prije pečenja; pecite ih direktno iz zamrzivača uz dodatnih 5–10 minuta pečenja.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...