Miris cimeta i svježe pečenog tijesta jednostavno je neodoljiv! Ove mekane i sočne cimet rolnice pripremaju se od mekanog dizanog tijesta, a bogati nadjev od putera, šećera i cimeta daje im prepoznatljiv ukus kojem niko ne može odoljeti. Savršene su za doručak, desert ili uz šolju kafe.
Sastojci za tijesto:
500 g brašna 250 ml mlijeka (mlakog) 80 g putera (omekšalog) 2 jaja 60 g šećera 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svježeg) prstohvat soliNadjev:
100 g putera (omekšalog) 120 g smeđeg šećera (ili bijelog) 2 kašike cimeta u prahuGlazura (po želji):
100 g krem sira 50 g putera 100 g šećera u prahu par kapi vanilijePriprema:
1. Aktiviranje kvasca i tijesto
U mlakom mlijeku rastopite kvasac i kašičicu šećera, pa ostavite 10 minuta dok ne počne da se pjeni. Ovo znači da je kvasac aktivan.U veću posudu dodajte brašno, omekšali puter, jaja, ostatak šećera i prstohvat soli.
Sipajte nadošli kvasac i umijesite glatko, elastično tijesto.
Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 1 sat, dok se volumen ne udvostruči.
Savjet: Tijesto ne mijesite predugo da ostane mekano, ali dovoljno da se svi sastojci sjedine.
2. Priprema nadjeva
U manjoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom i cimetom dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Ovaj nadjev možete prilagoditi – više cimeta za intenzivniji miris ili smeđeg šećera za bogatiju aromu.
3. Oblikovanje rolnica
Naraslo tijesto razvaljajte u pravougaonik otprilike 30x40 cm.Ravnomjerno premažite nadjev po cijeloj površini.
Pažljivo urolajte tijesto po dužoj strani i isijecite rolnice debljine 3–4 cm.
Poslažite ih u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između rolnica.
Pokrijte i ostavite još 20 minuta da odstoje – biće još mekše nakon pečenja.
4. Pečenje
Zagrijte rernu na 180°C.
Pecite rolnice 25 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, lagano ih prohladite par minuta.
5. Glazura (opcionalno)
U manjoj posudi umutite krem sir, puter, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobijete glatku glazuru.Premažite još tople rolnice – tako će glazura lagano kapati po stranama i savršeno se stopiti s tijestom.
💡 Savjeti za savršene cimet rolnice:
Mlijeko neka bude mlako, nikako vruće – previše toplote ubija kvasac.
Ako želite ekstra mekane rolnice, pokrijte ih krpom i pustite da odstoje još 10 minuta prije pečenja.
Rolnice se mogu i zamrznuti prije pečenja; pecite ih direktno iz zamrzivača uz dodatnih 5–10 minuta pečenja.
Primjedbe
Objavi komentar