Preskoči na glavni sadržaj

Monte kolač – savršeni spoj čokolade, lješnjaka i vanile

Monte kolač je inspirisan popularnim Monte pudingom koji svi volimo! Lagane, kremaste teksture i bogatog okusa, ovaj kolač spaja tri savršena sloja – mekan biskvit, čokoladnu kremu i svijetlu vanil kremu. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je kolač koji izgleda i miriše kao iz poslastičarnice. Idealno rješenje za sve koji žele desert koji oduševljava izgledom i okusom!




Sastojci:

Biskvit:


4 jaja

4 kašike šećera

4 kašike ulja

4 kašike mlijeka

2 kašike kakaa

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo



Tamna krema:

500 ml mlijeka

2 pudinga od čokolade

3 kašike šećera

100 g čokolade za kuhanje

100 g maslaca



Svijetla krema:

500 ml mlijeka

2 pudinga od vanile

3 kašike šećera

100 g bijele čokolade

100 g maslaca



Preliv:

200 ml vrhnja za šlag

100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Priprema biskvita:

Umuti jaja i šećer dok masa ne postane pjenasta. Dodaj ulje, mlijeko, kakao, brašno i prašak za pecivo. Izmiješaj i sipaj u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Peci na 180°C oko 20 minuta. Ohladi biskvit.

2. Tamna krema:

Umuti puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrij. Skuhaj puding, pa dok je još topao dodaj čokoladu. Kad se ohladi, umiješaj maslac. Premaži biskvit.

3. Svijetla krema:

Na isti način skuhaj puding od vanile, dodaj bijelu čokoladu i ohladi. Umiješaj maslac i premaži preko tamne kreme.


4. Preliv:

Zagrij vrhnje za šlag, dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi. Prelij preko kolača.

5. Hlađenje:

Ohladi kolač u frižideru najmanje 2 sata, zatim nareži i posluži.

✨ Savjet:


Za poseban Monte efekat, možeš dodati i sloj sjeckanih lješnjaka između krema ili posuti kolač sjeckanim lješnjacima odozgo.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...