Monte kolač je inspirisan popularnim Monte pudingom koji svi volimo! Lagane, kremaste teksture i bogatog okusa, ovaj kolač spaja tri savršena sloja – mekan biskvit, čokoladnu kremu i svijetlu vanil kremu. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je kolač koji izgleda i miriše kao iz poslastičarnice. Idealno rješenje za sve koji žele desert koji oduševljava izgledom i okusom!
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
4 kašike mlijeka
2 kašike kakaa
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Tamna krema:
500 ml mlijeka
2 pudinga od čokolade
3 kašike šećera
100 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
Svijetla krema:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanile
3 kašike šećera
100 g bijele čokolade
100 g maslaca
Preliv:
200 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. Priprema biskvita:
Umuti jaja i šećer dok masa ne postane pjenasta. Dodaj ulje, mlijeko, kakao, brašno i prašak za pecivo. Izmiješaj i sipaj u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Peci na 180°C oko 20 minuta. Ohladi biskvit.
2. Tamna krema:
Umuti puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrij. Skuhaj puding, pa dok je još topao dodaj čokoladu. Kad se ohladi, umiješaj maslac. Premaži biskvit.
3. Svijetla krema:
Na isti način skuhaj puding od vanile, dodaj bijelu čokoladu i ohladi. Umiješaj maslac i premaži preko tamne kreme.
4. Preliv:
Zagrij vrhnje za šlag, dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi. Prelij preko kolača.
5. Hlađenje:
Ohladi kolač u frižideru najmanje 2 sata, zatim nareži i posluži.
✨ Savjet:
Za poseban Monte efekat, možeš dodati i sloj sjeckanih lješnjaka između krema ili posuti kolač sjeckanim lješnjacima odozgo.

Primjedbe
Objavi komentar