Ništa ne miriše tako toplo i domaće kao svježe pečene kifle! Ove mekane i zlatno-pečene kifle savršene su za doručak ili večeru, uz puter, džem ili sir. Tijesto je jednostavno za pripremu, a rezultat su savršeno mekane kifle koje se tope u ustima. Bilo da ih praviš prazne ili punjene, garantujem da će nestati čim ih izneseš na sto!
Sastojci:
500 g brašna
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml mlijeka (mlakog)
50 ml ulja
1 jaje
(po želji) 50 g putera ili margarina za premazivanje
Za premaz:
1 žumance
malo mlijeka ili ulja
Priprema:
Započni pripremu tako da u mlakom mlijeku rastvoriš šećer i kvasac, pa ostavi da odstoji oko 10 minuta, dok se ne stvori pjenasta smjesa.
U većoj posudi pomiješaj brašno i prstohvat soli, zatim dodaj nadošli kvasac, jaje i ulje. Umijesi glatko i mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrij ga čistom krpom i ostavi na toplom mjestu da se diže oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto podijeli na 2–3 dijela, svaki razvaljaj u krug i isijeci na trokutiće. Po želji, svaki trokutić premaži tankim slojem putera, a zatim ga pažljivo urolaj u kiflu.
Kifle složi na pleh obložen papirom za pečenje, pokrij i ostavi još 15–20 minuta da se malo podignu. Prije pečenja, premaži ih smjesom žumanjka i malo mlijeka ili ulja kako bi dobile prekrasnu zlatnu boju.
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C oko 20 minuta, dok ne postanu savršeno zlatne i mirisne.

Primjedbe
Objavi komentar