Mancmalo je onaj stari, zaboravljeni kolač koji miriše na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Lagane korice, nježna krema i jednostavni sastojci pretvaraju se u desert koji osvaja na prvi zalogaj. Iako izgleda skromno, mancmalo ima poseban šarm – topi se u ustima, a njegov okus budi nostalgiju i vraća nas u dane kada se slatko pravilo s puno ljubavi, a s malo sastojaka. Idealno je poslužiti ga uz kafu ili čaj, a jednako će oduševiti i starije i mlađe.
Sastojci:
Za biskvit:
-
4 jaja
-
4 kašike šećera
-
4 kašike brašna
-
1 prašak za pecivo
Za kremu:
-
500 ml mlijeka
-
4 kašike šećera
-
3 kašike gustina (ili brašna)
-
1 vanilin šećer
-
100 g margarina ili maslaca
Za posip:
-
prah šećer
Priprema:
-
Biskvit:
Umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, lagano izmiješati i izliti u podmazan pleh. Peći na 180°C oko 20 minuta. Ohladiti i prerezati biskvit na dva dijela. -
Krema:
U manjem dijelu mlijeka razmutiti gustin, a ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom staviti da provri. Kada mlijeko zavri, dodati gustin i kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti pa umiksati margarin ili maslac da krema postane glatka. -
Slaganje:
Na donju koru biskvita nanijeti kremu, pa prekriti drugom korom. Posuti obilno prah šećerom. -
Serviranje:
Ostaviti kolač da se dobro ohladi i stegne. Sjeći na kocke i uživati u njegovom nježnom, starinskom okusu.

Primjedbe
Objavi komentar