Mađarica je jedan od onih kolača koji nikada ne izlaze iz mode. Prefinjena, urednih slojeva, s nježnim koricama i kremom punom okusa čokolade – prava poslastica koja osvaja i izgledom i okusom. Ovaj kolač često krasi blagdanske trpeze, ali je podjednako savršen i za svakodnevno uživanje uz kafu. Njena priprema zahtijeva malo strpljenja, ali rezultat je kolač koji se topi u ustima i donosi onaj poznati okus djetinjstva.
Sastojci
Za kore (6 komada):
500 g brašna
150 g šećera
100 g maslaca ili margarina
2 jaja
1 kašika meda
1 prašak za pecivo
Malo mlijeka (oko 5–6 kašika, po potrebi)
Za čokoladnu kremu:
1 l mlijeka
8 kašika šećera
5 kašika kakaa
5 kašika gustina
200 g maslaca ili margarina
100 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
Priprema
1. Tijesto:
Umijesi glatko tijesto od svih sastojaka za kore. Podijeli ga na 6 jednakih dijelova. Svaki dio tanko razvaljaj i peci pojedinačno na obrnutom plehu (na papiru za pečenje) oko 5–7 minuta na 180°C, dok blago ne porumene. Pusti da se ohlade.
2. Krema:
U loncu pomiješaj mlijeko, šećer, kakao i gustin. Kuhaj na srednjoj vatri dok se ne zgusne, stalno miješajući. Kada se ohladi, dodaj omekšali maslac i otopljenu čokoladu, pa dobro izmiksaj da dobiješ glatku, svilenkastu kremu.
3. Slaganje:
Redaj koru, pa ravnomjerno nanesi sloj kreme. Postupak ponavljaj dok ne potrošiš sve kore i kremu, završavajući s korom. Lagano pritisni kolač i ostavi ga u frižideru da prenoći.
4. Glazura:
Otopi čokoladu s uljem i prelij preko ohlađene mađarice. Poravnaj i ponovo ostavi da se stegne.
5. Rezanje:
Kolač režite tek kad se potpuno ohladi – tada će slojevi biti uredni i savršeno vidljivi.
Savjet plus:
Mađarica je još bolja dan–dva nakon pripreme, kad se korice fino opuste i povežu s kremom. Čuvaj je u zatvorenoj posudi u frižideru.

Primjedbe
Objavi komentar