Lička pita je kolač koji podsjeća na stara vremena, kada su se u kuhinjama širili mirisi domaćih kolača, topline i zajedništva. Ovaj kolač, poznat i kao “lička složenica” ili “lička koračača”, spaja jednostavne sastojke u savršeno skladan okus. Mekane, mirisne kore premazane su finim kremom od vanilije, a sve je posuto laganim slojem šećera u prahu koji mu daje rustikalni, domaći izgled. Ono što Ličku pitu izdvaja jeste balans između mekanih slojeva i blagog okusa kreme koji se topi u ustima, pa ne čudi što je često zvijezda svake porodične trpeze.
Sastojci za kore:
4 jaja
200 g šećera
150 ml ulja
200 ml mlijeka
300 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa (za tamne kore)
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
1 l mlijeka
3 žumanca
6 kašika šećera
4 kašike gustina
1 vanilin šećer
150 g maslaca
Priprema:
1. U većoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte ulje, mlijeko i prstohvat soli, pa postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu podijelite na dva dijela – u jedan dio dodajte kakao, a drugi ostavite svijetao.
2. Pecite svijetlu i tamnu koru svaku posebno u kalupu (oko 25x35 cm), na 180 °C oko 15–20 minuta, dok ne porumene. Kad se ohlade, svaku prerežite po sredini da dobijete četiri kore (dvije svijetle i dvije tamne).
3. Za kremu: U loncu zakuhajte 800 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. U preostalih 200 ml razmutite žumanca i gustin, pa to ulijte u kipuće mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, pa dodajte omekšali maslac i umutite u glatku kremu.
4. Redajte kore – svijetla, krema, tamna, krema, svijetla, krema, tamna – ili po želji. Svaki sloj lagano pritisnite da se sjedini.
5. Kolač premažite tankim slojem kreme odozgo i pospite šećerom u prahu. Ostavite u frižideru najmanje 3 sata, najbolje preko noći, da se svi slojevi prožmu.
Savjet:
Kore se mogu natopiti lagano mlijekom ili blagim sirupom ako volite mekše kolače. Za bogatiji okus možete dodati i malo ruma u kremu.

Primjedbe
Objavi komentar