Preskoči na glavni sadržaj

LIČKA PITA – TRADICIONALNI KOLAČ SA DUŠOM DOMAĆE KUHINJE

Lička pita je kolač koji podsjeća na stara vremena, kada su se u kuhinjama širili mirisi domaćih kolača, topline i zajedništva. Ovaj kolač, poznat i kao “lička složenica” ili “lička koračača”, spaja jednostavne sastojke u savršeno skladan okus. Mekane, mirisne kore premazane su finim kremom od vanilije, a sve je posuto laganim slojem šećera u prahu koji mu daje rustikalni, domaći izgled. Ono što Ličku pitu izdvaja jeste balans između mekanih slojeva i blagog okusa kreme koji se topi u ustima, pa ne čudi što je često zvijezda svake porodične trpeze.



Sastojci za kore:

4 jaja

200 g šećera

150 ml ulja

200 ml mlijeka

300 g brašna

1 prašak za pecivo

2 kašike kakaa (za tamne kore)

prstohvat soli


Sastojci za kremu:


1 l mlijeka

3 žumanca

6 kašika šećera

4 kašike gustina

1 vanilin šećer

150 g maslaca


Priprema:

1. U većoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte ulje, mlijeko i prstohvat soli, pa postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu podijelite na dva dijela – u jedan dio dodajte kakao, a drugi ostavite svijetao.

2. Pecite svijetlu i tamnu koru svaku posebno u kalupu (oko 25x35 cm), na 180 °C oko 15–20 minuta, dok ne porumene. Kad se ohlade, svaku prerežite po sredini da dobijete četiri kore (dvije svijetle i dvije tamne).

3. Za kremu: U loncu zakuhajte 800 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. U preostalih 200 ml razmutite žumanca i gustin, pa to ulijte u kipuće mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, pa dodajte omekšali maslac i umutite u glatku kremu.

4. Redajte kore – svijetla, krema, tamna, krema, svijetla, krema, tamna – ili po želji. Svaki sloj lagano pritisnite da se sjedini.

5. Kolač premažite tankim slojem kreme odozgo i pospite šećerom u prahu. Ostavite u frižideru najmanje 3 sata, najbolje preko noći, da se svi slojevi prožmu.


Savjet:

Kore se mogu natopiti lagano mlijekom ili blagim sirupom ako volite mekše kolače. Za bogatiji okus možete dodati i malo ruma u kremu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...