Ova klasična lenja pita s jabukama pravo je malo remek-djelo domaće kuhinje. Prhko tijesto, sočan fil od jabuka i neodoljivi miris cimeta čine je savršenim desertom za svaku priliku. Jednostavna je za pripremu, a okusom vraća u tople, domaće trenutke.
Za tijesto: 2 jaja 200 g šećera 200 g margarina ili maslaca 200 ml kiselog vrhnja (pavlake) 1 prašak za pecivo oko 600 g brašna Za fil: 1,5 kg jabuka (kiselkastih) 150 g šećera (po ukusu i slatkoći jabuka) 1 kašičica cimeta 1 vanilin šećer malo prezle (ako su jabuke vlažne) Priprema: 1. Priprema tijesta: Umuti jaja sa šećerom, dodaj otopljeni margarin/maslac i kiselo vrhnje. Pomiješaj prašak za pecivo s brašnom pa postepeno dodaji u smjesu dok ne dobiješ mekano, glatko tijesto. Podijeli na dva dijela. 2. Priprema fila: Oguli jabuke, naribaj ih, dodaj šećer, vanilin šećer i cimet. Lagano prodinstaj par minuta da omekšaju i puste sok. Ako su jako sočne, dodaj malo prezle da upije višak tekućine. 3. Slaganje: Razvuci polovinu tijesta i prebaci u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju. Preko tijesta ravnomjerno rasporedi fil od jabuka. Razvuci drugi dio tijesta i pokrij jabuke. 4. Pečenje: Peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju. 5. Posipanje: Kada se malo ohladi, pospi šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar