Preskoči na glavni sadržaj

Kremasti kolač s orasima i šlagom

Ovaj nježni, slojeviti kolač pravo je osvježenje na trpezi – spoj prhkog tijesta, hrskavih oraha, svilenkastog vanilin krema i laganog šlaga na vrhu. Izgleda elegantno, a priprema je jednostavna, pa je idealan za posebne prilike ili nedjeljni ručak.



Sastojci

Za prhko tijesto:

200 g brašna

100 g maslaca

1 žumanjak

2 kašike šećera

1 kašika kiselog vrhnja

prstohvat soli

Za orašasti sloj:

150 g mljevenih oraha

100 g šećera

1 vanilin šećer

1 bjelance

Za kremu:

500 ml mlijeka

3 žumanca

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

2 kašike gustina

100 g maslaca

100 ml vrhnja za šlag (umiješati kad se krema ohladi)

Za šlag:

300 ml vrhnja za šlag ili 2 kesice šlaga u prahu

2 kašike šećera u prahu


Priprema

1. Tijesto:

Umijesite brašno, maslac, šećer, žumanjak, kiselo vrhnje i prstohvat soli. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Zatim ga razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

2. Orašasti sloj:

Umutite bjelance sa šećerom u čvrst snijeg, dodajte orahe i vanilin šećer. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko tijesta i pecite na 180°C oko 20 minuta, dok rubovi ne porumene.

3. Krema:

U manjoj posudi umutite žumanca, šećer, gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte, pa sipajte smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite, zatim umutite maslac i lagano dodajte umućeni šlag u kremu.

4. Sastavljanje:

Na ohlađenu podlogu s orasima rasporedite kremu i poravnajte. Preko svega nanesite sloj šlaga i ukrasite po želji.

5. Hlađenje:

Kolač ostavite u frižideru najmanje 3–4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se svi slojevi povezali i omekšali.

Kolač je izuzetno lagan, kremast i osvježavajuć, s finim kontrastom između prhkog tijesta, hrskavih oraha i glatke vanil-kreme. Idealno se poslužuje ohlađen uz kafu ili čaj, a lako se reže na uredne kocke.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...