Ovaj nježni, slojeviti kolač pravo je osvježenje na trpezi – spoj prhkog tijesta, hrskavih oraha, svilenkastog vanilin krema i laganog šlaga na vrhu. Izgleda elegantno, a priprema je jednostavna, pa je idealan za posebne prilike ili nedjeljni ručak.
Sastojci
Za prhko tijesto:
200 g brašna
100 g maslaca
1 žumanjak
2 kašike šećera
1 kašika kiselog vrhnja
prstohvat soli
Za orašasti sloj:
150 g mljevenih oraha
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 bjelance
Za kremu:
500 ml mlijeka
3 žumanca
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike gustina
100 g maslaca
100 ml vrhnja za šlag (umiješati kad se krema ohladi)
Za šlag:
300 ml vrhnja za šlag ili 2 kesice šlaga u prahu
2 kašike šećera u prahu
Priprema
1. Tijesto:
Umijesite brašno, maslac, šećer, žumanjak, kiselo vrhnje i prstohvat soli. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Zatim ga razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
2. Orašasti sloj:
Umutite bjelance sa šećerom u čvrst snijeg, dodajte orahe i vanilin šećer. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko tijesta i pecite na 180°C oko 20 minuta, dok rubovi ne porumene.
3. Krema:
U manjoj posudi umutite žumanca, šećer, gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte, pa sipajte smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite, zatim umutite maslac i lagano dodajte umućeni šlag u kremu.
4. Sastavljanje:
Na ohlađenu podlogu s orasima rasporedite kremu i poravnajte. Preko svega nanesite sloj šlaga i ukrasite po želji.
5. Hlađenje:
Kolač ostavite u frižideru najmanje 3–4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se svi slojevi povezali i omekšali.
Kolač je izuzetno lagan, kremast i osvježavajuć, s finim kontrastom između prhkog tijesta, hrskavih oraha i glatke vanil-kreme. Idealno se poslužuje ohlađen uz kafu ili čaj, a lako se reže na uredne kocke.

Primjedbe
Objavi komentar