Ovaj kolač spaja savršene slojeve – sočnu koru od oraha, lagani bijeli krem i nježan sloj čokoladne kreme. Idealan je za sve prilike, jednostavan za pripremu, a izgleda kao iz najfinije slastičarne. Rashlađen, ovaj kolač osvaja svojim blagim i kremastim ukusom kojem je teško odoljeti.
Sastojci za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha
Priprema kore:
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta masa. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe, pa sve lagano sjedinite lopaticom ili mikserom na najmanjoj brzini. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili lagano podmazan i pobrašnjen. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Nakon pečenja, koru ostavite da se potpuno ohladi prije nanošenja kreme.
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
3 kašike gustina
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
200 g putera ili margarina
200 ml umućenog šlaga
100 g čokolade za kuhanje
Priprema kreme:
U malo hladnog mlijeka razmutite gustin, a ostatak mlijeka stavite da provri sa šećerom i vanilin šećerom. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni gustin i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu poput pudinga. Ohladite je, a zatim umutite s omekšalim puterom dok ne dobijete glatku i svilenkastu kremu. Podijelite je na dva jednaka dijela – u jedan umiješajte otopljenu čokoladu, a drugi ostavite bijel.
Na ohlađenu koru ravnomjerno rasporedite prvo bijelu kremu, zatim čokoladnu. Premažite sve umućenim šlagom i po želji pospite mljevenim orasima. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.

Primjedbe
Objavi komentar