Neki kolači ne samo da osvajaju okusom, već i izgledom – ovaj kremasti kolač upravo je takav. Mekan, sočan biskvit u kombinaciji s bogatim kremom stvara harmoniju okusa koja se topi u ustima. Popularan je među ljubiteljima tradicionalnih deserata, ali svojom jednostavnošću i modernim izgledom osvaja i mlade generacije. Savršen je za svaki trenutak kada želite obradovati sebe i svoje goste.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
150 g šećera
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilije
Za kremu:
500 ml mlijeka
3 kašike brašna
3 kašike šećera
200 g maslaca ili margarina
1 kašičica vanilije
Za dekoraciju:
100 g čokolade ili čokoladnog preliva
Orašasti plodovi po želji (opcionalno)
Priprema:
1. Biskvit:
Umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte vaniliju, brašno i prašak za pecivo, pažljivo miješajući da zrak ostane u smjesi. Sipajte u prethodno podmazan pleh i pecite na 180°C 20–25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
2. Krem:
U manjoj šerpi zagrijte mlijeko i brašno uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte maslac i vaniliju. Miksajte dok ne postane gladak, kremast i svilenkast.
3. Slaganje kolača:
Ohlađeni biskvit prerežite horizontalno na dva sloja. Na donji sloj nanesite krem, pa pokrijte gornjim slojem biskvita. Prelijte čokoladnim preljevom ili pospite rendanom čokoladom i orašastim plodovima po želji.
4. Hlađenje i posluživanje:
Kolač stavite u frižider barem 2 sata prije posluživanja da se krem dobro stegne. Za efektan vizualni dojam, poslužite ga na bijelom tanjiru, a komad stavite na stol sa minimalnom dekoracijom kako bi izgledao elegantno i profesionalno.
Savjeti i trikovi:
Za intenzivniji okus, dodajte malo ruma u krem.
Biskvit možete premazati lagano sirupom (voda + šećer) da ostane dodatno sočan.
Ako želite bogatiji krem, dodajte malo rendane bijele čokolade.
Posluživanje u komadima na tanjiru, uz jednostavnu dekoraciju, povećava vizualnu privlačnost.

Primjedbe
Objavi komentar