Kremaste Mjesečine su predivan spoj nježnih orahovih kora, bogate žute kreme i čokoladne glazure posute mljevenim orasima. Ovi kolači ne samo da izgledaju elegantno u obliku polumjeseca, već i oduševljavaju svojom savršenom ravnotežom okusa – hrskavo, kremasto i čokoladno u svakom zalogaju. Idealni su za praznike, proslave ili jednostavno trenutke kada želite nešto posebno i domaće.
Sastojci:
Za koru:
5 bjelanjaka
5 kašika šećera
5 kašika mljevenih oraha
1 kašika brašna
½ praška za pecivo
Za kremu:
5 žumanjaka
5 kašika šećera
2 kašike gustina
300 ml mlijeka
100 g maslaca
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
mljeveni orasi za posipanje
Priprema:
1. Priprema kore:
Umutite bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Zatim dodajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano sjedinite smjesu lopaticom, pazeći da ne izgubite prozračnost.
Pleh obložite papirom za pečenje, pa smjesu ravnomjerno rasporedite. Pecite 15–20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, dok korica ne dobije zlatnu boju. Ohladite i izrežite u željene oblike – najčešće polumjesece ili pravougaonike.
2. Priprema kreme:
U posudi umutite žumanjke sa šećerom i gustinom, pa dodajte malo mlijeka da se sve lijepo sjedini. Ostatak mlijeka stavite da provri. Kada proključa, postepeno dodajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se ne zgusne u finu, svilenkastu kremu.
Kremu skinite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. U hladnu kremu dodajte omekšali maslac i miksajte dok ne dobijete glatku, pjenastu teksturu. Po želji možete dodati i nekoliko kapi ruma ili vanilije za još bolji miris i okus.
3. Slaganje kolača:
Na svaku ohlađenu koru premažite sloj kreme, a zatim je preklopite drugom korom. Odozgo prelijte toplom čokoladnom glazurom pripremljenom od otopljene čokolade i ulja. Dok je glazura još mekana, pospite mljevene orahe po vrhu.
Kolač ostavite u frižideru najmanje 2–3 sata, a idealno preko noći – tada postaje savršeno mekan, sočan i pun okusa.
Savjet:
Ovi kolačići su idealni za praznike, rođendane ili jednostavno kad poželite nešto domaće i fino. Mogu se čuvati u zatvorenoj kutiji u frižideru nekoliko dana, a ukus s vremenom postaje još bolji.

Primjedbe
Objavi komentar