Postoji nešto posebno u jednostavnom kolaču od mrkve. Iako na prvi pogled ne djeluje kao desert koji bi mogao osvojiti srca, ovaj kolač svojim okusom, mirisom i teksturom obara s nogu. Mekan je, sočan, pun orašastih tonova i blage slatkoće, a u kombinaciji s kremastim bijelim prelivom postaje pravo malo savršenstvo.
Sastojci za biskvit:
3 jaja
150 ml ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
200 g naribane mrkve
100 g mljevenih oraha ili badema
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica cimeta (po želji)
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
200 g krem sira (poput Philadelphia ili ABC)
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
par kapi limunovog soka
Priprema:
U većoj posudi pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Polako dodajte ulje, pa nastavite miješati. Zatim dodajte naribanu mrkvu i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedila u smjesi.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe, prstohvat soli i cimet. Suhe sastojke dodajte u smjesu s jajima i mrkvom, pa lagano promiješajte kuhačom ili špatulom. Smjesa treba biti gusta, ali mekana i sjajna.
Kalup (veličine oko 20x30 cm) obložite papirom za pečenje, pa izlijte smjesu i poravnajte površinu. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego što nanesete kremu.
Za kremu, umutite maslac i krem sir dok ne postanu glatki i pjenasti. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i nekoliko kapi limunovog soka. Umutite dok ne dobijete nježnu, svilenkastu kremu. Kada se kolač ohladi, ravnomjerno premažite kremu i pospite mljevenim orasima ili kokosom.
Prije posluživanja, kolač stavite u frižider na barem sat vremena kako bi se okusi sjedinili i krema stisnula.
Savjet:
Ako želite zdraviju varijantu, dio bijelog brašna možete zamijeniti integralnim.
Umjesto oraha, možete koristiti lješnjake, bademe ili sjemenke suncokreta.
Kolač je još ukusniji sutradan kada odstoji.
Ovaj kolač od mrkve prava je jesenska čarolija. Spoj sočne mrkve, orašastih plodova i mirisnog cimeta daje mu toplinu i puninu okusa, dok lagana krema od sira savršeno zaokružuje svaki zalogaj. Idealno se slaže s popodnevnom kafom ili čajem, a često postaje omiljeni kolač i onih koji ga prvi put probaju.

Primjedbe
Objavi komentar