Preskoči na glavni sadržaj

Kolač od mrkve – mekan, mirisan i sočan desert koji svi vole

Postoji nešto posebno u jednostavnom kolaču od mrkve. Iako na prvi pogled ne djeluje kao desert koji bi mogao osvojiti srca, ovaj kolač svojim okusom, mirisom i teksturom obara s nogu. Mekan je, sočan, pun orašastih tonova i blage slatkoće, a u kombinaciji s kremastim bijelim prelivom postaje pravo malo savršenstvo.



Sastojci za biskvit:

3 jaja

150 ml ulja

200 g šećera

1 vanilin šećer

200 g naribane mrkve

100 g mljevenih oraha ili badema

200 g brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica cimeta (po želji)

prstohvat soli


Sastojci za kremu:

200 g krem sira (poput Philadelphia ili ABC)

100 g maslaca sobne temperature

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

par kapi limunovog soka


Priprema:

U većoj posudi pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Polako dodajte ulje, pa nastavite miješati. Zatim dodajte naribanu mrkvu i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedila u smjesi.

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe, prstohvat soli i cimet. Suhe sastojke dodajte u smjesu s jajima i mrkvom, pa lagano promiješajte kuhačom ili špatulom. Smjesa treba biti gusta, ali mekana i sjajna.

Kalup (veličine oko 20x30 cm) obložite papirom za pečenje, pa izlijte smjesu i poravnajte površinu. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego što nanesete kremu.

Za kremu, umutite maslac i krem sir dok ne postanu glatki i pjenasti. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i nekoliko kapi limunovog soka. Umutite dok ne dobijete nježnu, svilenkastu kremu. Kada se kolač ohladi, ravnomjerno premažite kremu i pospite mljevenim orasima ili kokosom.

Prije posluživanja, kolač stavite u frižider na barem sat vremena kako bi se okusi sjedinili i krema stisnula.


Savjet:

Ako želite zdraviju varijantu, dio bijelog brašna možete zamijeniti integralnim.

Umjesto oraha, možete koristiti lješnjake, bademe ili sjemenke suncokreta.

Kolač je još ukusniji sutradan kada odstoji.


Ovaj kolač od mrkve prava je jesenska čarolija. Spoj sočne mrkve, orašastih plodova i mirisnog cimeta daje mu toplinu i puninu okusa, dok lagana krema od sira savršeno zaokružuje svaki zalogaj. Idealno se slaže s popodnevnom kafom ili čajem, a često postaje omiljeni kolač i onih koji ga prvi put probaju.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...