Preskoči na glavni sadržaj

Kinder Maxi kolač – savršeno kremast i neodoljivo karamelast desert bez pečenja

 Ovaj Kinder Maxi kolač prava je poslastica za sve ljubitelje čokolade i karamela! Spoj lagane bijele kreme, bogatog karamel sloja i hrskavih keksi stvara savršen balans okusa i tekstura. Ne peče se, jednostavno se priprema, a izgleda kao da je iz fine slastičarne. Idealno rješenje za brze, ali efektne deserte koji osvajaju na prvi zalogaj. 🍫✨


Sastojci:

Za podlogu:

300 g petit keksa

100 ml mlijeka (za umakanje keksa)

Bijela krema:

500 ml slatke pavlake (ili vrhnja za šlag)

200 g bijele čokolade

250 g mascarponea (ili krem sira)

Karamel sloj:

150 g šećera

70 g putera

200 ml vrhnja za šlag

Prstohvat soli (po želji)

Čokoladni sloj:

150 g mliječne čokolade

50 g tamne čokolade

2 kašike ulja

2 kašike sjeckanih lješnjaka (za posip)


Priprema:

1. Bijela krema:

  1. Ugrijte slatku pavlaku do vrenja, pazeći da ne proključa.

  2. Skinite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka.

  3. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

  4. Kada se smjesa ohladi, dodajte mascarpone i kratko izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Savjet: Za još bogatiji okus možete dodati kašiku meda ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije.


2. Karamel sloj:

  1. Na laganoj vatri otopite šećer dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne zagori.

  2. Dodajte puter i promiješajte dok se ne sjedini.

  3. Polako ulijte vrhnje za šlag, stalno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i kremasta.

  4. Dodajte prstohvat soli i ostavite da se potpuno ohladi.

Savjet: Za dodatnu aromu, možete u karamel dodati malu količinu mljevenih lješnjaka.


3. Slaganje kolača:

  1. Tepsiju (25x35 cm) obložite papirom za pečenje.

  2. Na dno složite red keksa koji ste prethodno kratko umočili u mlijeko.

  3. Preko keksa rasporedite polovinu bijele kreme.

  4. Stavite drugi red keksa, zatim karamel sloj.

  5. Treći red keksa prelijte ostatkom bijele kreme.


4. Čokoladna glazura:

  1. Otopite mliječnu čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj.

  2. Prelijte kolač glazurom i pospite sjeckanim lješnjacima po vrhu.


5. Hlađenje:

  1. Ohladite kolač najmanje 5 sati, najbolje preko noći, da se svi slojevi lijepo stegnu i povežu.


🍫 Dodatni savjeti:

  • Kekse samo kratko umočite u mlijeko da ne postanu previše mekani.

  • Za elegantniji izgled, glazuru možete preliti u tankom sloju i ukrasiti dodatnom bijelom čokoladom u obliku linija ili šara.

  • Ovaj kolač je najbolje držati u frižideru i poslužiti rashlađen.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...