Ovaj Kinder Maxi kolač prava je poslastica za sve ljubitelje čokolade i karamela! Spoj lagane bijele kreme, bogatog karamel sloja i hrskavih keksi stvara savršen balans okusa i tekstura. Ne peče se, jednostavno se priprema, a izgleda kao da je iz fine slastičarne. Idealno rješenje za brze, ali efektne deserte koji osvajaju na prvi zalogaj. 🍫✨
Sastojci:
Za podlogu:
300 g petit keksa
100 ml mlijeka (za umakanje keksa)
Bijela krema:
500 ml slatke pavlake (ili vrhnja za šlag)
200 g bijele čokolade
250 g mascarponea (ili krem sira)
Karamel sloj:
150 g šećera
70 g putera
200 ml vrhnja za šlag
Prstohvat soli (po želji)
Čokoladni sloj:
150 g mliječne čokolade
50 g tamne čokolade
2 kašike ulja
2 kašike sjeckanih lješnjaka (za posip)
Priprema:
1. Bijela krema:
-
Ugrijte slatku pavlaku do vrenja, pazeći da ne proključa.
-
Skinite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka.
-
Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
-
Kada se smjesa ohladi, dodajte mascarpone i kratko izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Savjet: Za još bogatiji okus možete dodati kašiku meda ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije.
2. Karamel sloj:
-
Na laganoj vatri otopite šećer dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne zagori.
-
Dodajte puter i promiješajte dok se ne sjedini.
-
Polako ulijte vrhnje za šlag, stalno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
-
Dodajte prstohvat soli i ostavite da se potpuno ohladi.
Savjet: Za dodatnu aromu, možete u karamel dodati malu količinu mljevenih lješnjaka.
3. Slaganje kolača:
-
Tepsiju (25x35 cm) obložite papirom za pečenje.
-
Na dno složite red keksa koji ste prethodno kratko umočili u mlijeko.
-
Preko keksa rasporedite polovinu bijele kreme.
-
Stavite drugi red keksa, zatim karamel sloj.
-
Treći red keksa prelijte ostatkom bijele kreme.
4. Čokoladna glazura:
-
Otopite mliječnu čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj.
-
Prelijte kolač glazurom i pospite sjeckanim lješnjacima po vrhu.
5. Hlađenje:
-
Ohladite kolač najmanje 5 sati, najbolje preko noći, da se svi slojevi lijepo stegnu i povežu.
🍫 Dodatni savjeti:
-
Kekse samo kratko umočite u mlijeko da ne postanu previše mekani.
-
Za elegantniji izgled, glazuru možete preliti u tankom sloju i ukrasiti dodatnom bijelom čokoladom u obliku linija ili šara.
-
Ovaj kolač je najbolje držati u frižideru i poslužiti rashlađen.

Primjedbe
Objavi komentar