Ovaj kremasti bijeli kolač bez pečenja pravi je raj za ljubitelje laganih i osvježavajućih deserata. Spoj hrskave podloge, fine vanilija kreme i pahuljaste kreme od šlaga čini ga savršenim izborom za svaku priliku – bilo da želite desert uz popodnevnu kafu ili nešto elegantno za posebne goste. Jednostavan je za pripremu, a izgleda kao iz poslastičarnice!
Sastojci:
Za podlogu:
200 g mljevenog keksa (npr. Plazma)
100 g otopljenog maslaca
1 kašika mlijeka
Za kremu:
700 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
4 kašike šećera
100 g bijele čokolade
100 g maslaca
Za vrh:
400 ml vrhnja za šlag (ili Hopla)
1 kesica učvršćivača za šlag (opcionalno)
Za posip (po želji):
sjeckani orasi, bijela čokolada ili karamel mrvice
Priprema:
1. Podloga:
Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i mlijekom. Dobro sjedinite i utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižider da se stegne dok pripremate kremu.
2. Krema:
U 500 ml mlijeka skuhajte puding od vanilije sa šećerom (prethodno razmućenim u 200 ml mlijeka). Kada se zgusne, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ohladite smjesu, pa umiješajte maslac sobne temperature i izmiksajte do kremaste strukture. Rasporedite preko podloge.
3. Šlag:
Umutite vrhnje za šlag i premažite preko ohlađene kreme. Po želji pospite orasima, bijelom čokoladom ili prženim mrvicama.
4. Hlađenje:
Ostavite kolač u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se lijepo stegne.
Savjet:
Kolač možete praviti i u obliku torte – izgleda prelijepo kada se servira na pladnju uz bijeli tanjir i dekoraciju od oraha, kao na slici.
.png)
Primjedbe
Objavi komentar