Preskoči na glavni sadržaj

Jednostavan, lagan i kremast desert koji se topi u ustima

 Ovaj kremasti bijeli kolač bez pečenja pravi je raj za ljubitelje laganih i osvježavajućih deserata. Spoj hrskave podloge, fine vanilija kreme i pahuljaste kreme od šlaga čini ga savršenim izborom za svaku priliku – bilo da želite desert uz popodnevnu kafu ili nešto elegantno za posebne goste. Jednostavan je za pripremu, a izgleda kao iz poslastičarnice!



Sastojci:

Za podlogu:

200 g mljevenog keksa (npr. Plazma)

100 g otopljenog maslaca

1 kašika mlijeka

Za kremu:

700 ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

4 kašike šećera

100 g bijele čokolade

100 g maslaca

Za vrh:

400 ml vrhnja za šlag (ili Hopla)

1 kesica učvršćivača za šlag (opcionalno)

Za posip (po želji):

sjeckani orasi, bijela čokolada ili karamel mrvice


Priprema:


1. Podloga:

Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i mlijekom. Dobro sjedinite i utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižider da se stegne dok pripremate kremu.

2. Krema:

U 500 ml mlijeka skuhajte puding od vanilije sa šećerom (prethodno razmućenim u 200 ml mlijeka). Kada se zgusne, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ohladite smjesu, pa umiješajte maslac sobne temperature i izmiksajte do kremaste strukture. Rasporedite preko podloge.

3. Šlag:

Umutite vrhnje za šlag i premažite preko ohlađene kreme. Po želji pospite orasima, bijelom čokoladom ili prženim mrvicama.

4. Hlađenje:

Ostavite kolač u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se lijepo stegne.

Savjet:

Kolač možete praviti i u obliku torte – izgleda prelijepo kada se servira na pladnju uz bijeli tanjir i dekoraciju od oraha, kao na slici.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...