Jednostavan i ukusan kolač s višnjama, vanilija kremom i čokoladnim prelivom – savršen spoj okusa i tekstura za svaku priliku!
🍒 Kolač s višnjama, kremom i čokoladnim prelivom – savršena slatka harmonija
Ovaj predivni kolač spaja tri savršena sloja: sočan biskvit, osvježavajući sloj od višanja i nježnu vanilija kremu prelivenu bogatom čokoladnom glazurom. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu slatkoće i svježine, pa je idealan desert za svaku priliku – od porodičnih ručkova do prazničnih trpeza. Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao iz poslastičarnice!
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
100 ml mlijeka
2 kašike kakaa
200 g brašna
1 prašak za pecivo
Za sloj od višanja:
400 g višanja (svježih ili zamrznutih)
150 ml vode
3 kašike šećera
1 puding od vanilije
2 kašike gustina
Za kremu:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
5 kašika šećera
100 g maslaca
Za čokoladni preliv:
150 g čokolade za kuhanje
100 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Biskvit:
Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodaj ulje i mlijeko, zatim kakao, brašno i prašak za pecivo. Sve sjedini i izlij u podmazan pleh.
Peci 20–25 minuta na 180°C. Ohladi.
2. Voćni sloj:
U šerpi kuhaj višnje sa šećerom i vodom oko 5 minuta. Umuti puding i gustin s malo vode, dodaj u višnje i kuhaj dok se ne zgusne. Vruću smjesu ravnomjerno rasporedi preko biskvita. Ohladi.
3. Krema:
Skuhaj puding od vanilije u mlijeku sa šećerom. Kad se ohladi, umuti s maslacem i rasporedi preko sloja višanja.
4. Preliv:
Zagrij vrhnje za šlag, dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi. Prelij preko kolača i poravnaj.
5. Hlađenje:
Kolač stavi u frižider na najmanje 3 sata, a idealno preko noći.
Savjet:
Za dodatnu svježinu možeš dodati nekoliko kapi soka od limuna u sloj od višanja.

Primjedbe
Objavi komentar