Ova Jafa torta donosi savršen spoj sočnog biskvita, svježeg narandžastog krema i bogatog sloja čokolade. Inspirisana poznatim Jafa keksom, torta je lagana, osvježavajuća i idealna za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih trenutaka.
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike mlijeka
2 kašike ulja
Narandžasti sloj:
500 ml soka od narandže (najbolje svježeg ili 100% prirodnog)
3 kašike šećera
2 kašike gustina
1 kašika brašna
Čokoladni preliv:
200 g čokolade za kuhanje
200 ml slatke pavlake (ili vrhnja za šlag)
Dekoracija (po želji):
Par kapljica čokoladnog šlaga ili ganachea
Kolutići narandže
Priprema:
1. Priprema biskvita:
Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodati mlijeko, ulje, pa postepeno brašno i prašak za pecivo.
Izliti smjesu u kalup (prečnik 24 cm) obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta. Ohladiti.
2. Narandžasti sloj:
U šerpu sipati 400 ml soka i šećer, staviti da se zagrije. Posebno umutiti gustin i brašno u preostalih 100 ml soka. Kada sok proključa, sipati smjesu s gustinom i miješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se malo prohladi, pa preliti preko biskvita.
3. Čokoladni sloj:
Ugrijati slatku pavlaku do pred ključanje, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi i postane glatka masa.
Kad se narandžasti sloj stegne, preliti čokoladni ganache preko njega i poravnati.
4. Dekoracija:
Kada se torta potpuno ohladi i čokolada stegne, po želji ukrasiti šlagom, narandžom ili čokoladnim kapljicama.

Primjedbe
Objavi komentar