Sastojci:
-
250 g maslaca ili margarina
-
100 g šećera u prahu
-
1 vanilin šećer
-
2 žumanca
-
400 g brašna
-
1 kašičica praška za pecivo
-
prstohvat soli
-
džem po želji (šljiva, kajsija ili malina)
-
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
-
Umutite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
-
Dodajte žumanca i dobro sjedinite.
-
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa postepeno dodajte u smjesu s maslacem. Umijesite glatko tijesto.
-
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
-
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3-4 mm, pa čašicom ili modlicom izrezujte krugove.
-
Redajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 8–10 minuta, dok lagano ne porumene.
-
Ostavite ih da se ohlade, pa spajajte po dvije uz pomoć džema.
-
Gotove vanilice obilno pospite šećerom u prahu.
Savjet: Najbolje su nakon što odstoje 1–2 dana u zatvorenoj kutiji, jer tada postanu mekše i aromatičnije.

Primjedbe
Objavi komentar