Preskoči na glavni sadržaj

Domaće šape – miris djetinjstva u svakom zalogaju

Nema kolača koji tako lijepo miriše na djetinjstvo kao stare dobre šape. Krhke, mirisne i posute snježnim slojem šećera u prahu, ove male poslastice bude najljepše uspomene. Idealne su uz jutarnju kafu, popodnevni čaj ili kao poklon u kutiji punoj ljubavi.


Sastojci:

250 g maslaca ili margarina

100 g šećera

1 jaje

100 g mljevenih oraha

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

oko 400 g brašna (po potrebi malo više ili manje)

šećer u prahu za posipanje


👩‍🍳 Priprema korak po korak:


1. Priprema smjese:

U većoj posudi umutite omekšali maslac (ili margarin) sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu i glatku smjesu. Dodajte jaje i kratko izmiješajte da se svi sastojci povežu.

2. Dodavanje suhih sastojaka:

U smjesu dodajte mljevene orahe i prašak za pecivo, a zatim postepeno dodajte brašno. Tijesto treba biti mekano, podatno i ne smije se lijepiti za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pazite da tijesto ne postane pretvrdo.

3. Formiranje šapa:

Od pripremljenog tijesta pravite male kuglice i utisnite ih u metalne kalupiće za šape. Kalupiće možete blago pobrašniti kako se tijesto ne bi lijepilo.



4. Pečenje:

Šape pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok ne dobiju blagu zlatnu boju. Nemojte ih prepeći jer bi mogle postati suhe – idealno je da ostanu nježne i mekane.



5. Završni dodir:

Kada se šape malo prohlade, pažljivo ih vadite iz kalupa i odmah uvaljajte u šećer u prahu. Dok su još tople, šećer će se savršeno zalijepiti i stvoriti fini, snježni sloj koji daje prepoznatljiv izgled ovom kolaču.


✨ Savjet:

Najbolje su kada odstoje dan ili dva u zatvorenoj kutiji. Tada omekšaju i postanu još mirisnije i ukusnije. Možete ih čuvati i do dvije sedmice, pa su savršene za praznične dane kada želite imati spremne domaće kolače bez žurbe.


Šape s orasima su pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Uz jednostavnu pripremu i neodoljiv okus, ovaj kolač je idealan i za početnike i za iskusne domaćice. Poslužite ih uz šoljicu kafe ili čaja i uživajte u svakom zalogaju!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...