Preskoči na glavni sadržaj

Domaće lepinje idealne uz svako jelo

Ove domaće lepinje idealne su uz gotovo svako jelo – od gustih čorbi i bogatih gulaša do roštilja i sendviča. Njihova unutrašnjost je mekana i pahuljasta, dok korica lagano hrskavo zapeče, pružajući savršenu kombinaciju tekstura. Savršene su za doručak uz maslac i med, za ručak kao prilog uz meso ili povrće, pa čak i za večernje uživanje s omiljenim namazima. Priprema je jednostavna, a miris svježe pečenih lepinja brzo ispuni kuću toplinom i udobnošću domaće kuhinje.


Sastojci:

  • 500 g brašna (po mogućnosti pola meko, pola oštro za bolju strukturu)

  • 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašičica soli

  • 250–300 ml mlake vode

  • 3 kašike ulja

  • 2 kašike jogurta (po želji, za dodatnu mekanost)

Za premazivanje:

  • 1 jaje (ili kombinacija ulja i vode za vegansku verziju)

  • Susam i crni kim po želji

Priprema:

  1. Priprema tijesta: U posudu ulij mlaku vodu, dodaj šećer i kvasac. Ostaviti 5–10 minuta da kvasac počne pjeniti i aktivirati se. Dodaj ulje, jogurt i so, pa postepeno umijesi brašno. Tijesto treba biti mekano i glatko, ne previše tvrdo.

  2. Dizanje tijesta: Pokrij posudu čistom krpom i ostavi na toplom mjestu da naraste oko 45–60 minuta, dok se volumen ne udvostruči.

  3. Oblikovanje lepinja: Nakon što je tijesto naraslo, kratko ga premijesi i podijeli na 4–6 jednako velikih loptica. Svaku oblikuj u lepinju debljine oko 1 cm i stavi na pleh obložen papirom za pečenje.

  4. Drugo dizanje: Pokrij lepinje i ostavi još 15–20 minuta da se lagano podignu.

  5. Premazivanje i pečenje: Premaži jajetom ili smjesom ulja i vode, pospi susamom i crnim kimom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C oko 10–15 minuta, dok lepinje ne porumene i dobiju lijepu zlatnu boju.

  6. Savjet: Kada ih izvadiš iz rerne, odmah pokrij čistom kuhinjskom krpom – tako ostaju mekane, tople i mirisne, spremne za posluživanje.

Ove lepinje su jednostavne, brze za pripremu, a rezultat je uvijek savršen – mekane, aromatične i idealne za cijelu porodicu. Možeš ih služiti same, uz namaze ili kao pratnju glavnim jelima, a kombinacije su beskrajne!





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...