Preskoči na glavni sadržaj

DOMAĆE KLEPE – TRADICIONALNI BOSANSKI SPECIJALITET KOJI OSVAJA SRCA

Klepe su pravo blago bosanske kuhinje – jelo koje spaja jednostavne sastojke, bogat okus i toplinu doma. Mekano tijesto, sočan mesni nadjev i kremasti bijeli umak stvaraju savršen sklad koji podsjeća na mirisne nedjeljne ručkove kod nane. Svaka kuća ima svoj način pripreme, ali osjećaj koji klepe bude uvijek je isti – mir, zadovoljstvo i tradicija. Ovo jelo datira još iz vremena Osmanlija, a slične varijante postoje širom Balkana i Turske. Ipak, bosanske klepe imaju svoj poseban šarm: jednostavne su, ali raskošnog okusa. Najčešće se prave u hladnijim danima, kada zamirišu kućom i okupe cijelu porodicu za stolom.


Sastojci

Za tijesto:

400 g brašna

1 jaje

1 kašičica soli

200 ml mlake vode (po potrebi dodati još malo)

Za nadjev:

300 g mljevenog mesa (najbolje junetina)

1 manja glavica luka (sitno sjeckana)

so, biber i prstohvat crvene paprike

Za umak:

300 ml kisele pavlake

2 čena bijelog luka (protisnuta)

1 kašika putera

so po ukusu

Priprema

1. Tijesto: U posudi pomiješaj brašno i so, dodaj jaje i vodu pa umijesi glatko, elastično tijesto. Pokrij ga krpom i ostavi da odmori 20 minuta.

2. Nadjev: Pomiješaj meso s lukom i začinima. Smjesa treba biti sočna, ali ne previše vlažna.

3. Formiranje klepa: Tijesto razvaljaj tanko i izreži na kvadrate veličine oko 5 cm. Na svaki kvadrat stavi kašičicu nadjeva, preklopi i utisni rubove viljuškom.

4. Kuhanje: Klepe spuštaj u kipuću, posoljenu vodu i kuhaj 10–12 minuta, dok ne isplivaju.

5. Umak: U manjoj tavi otopi puter, dodaj pavlaku i bijeli luk, kratko prokuhaj i začini po ukusu.

6. Posluživanje: Klepe ocijedi i odmah prelij toplim umakom. Po želji, pospi sitno sjeckanim peršunom ili prženim lukom.


Savjeti i varijacije

Ako želiš lakšu varijantu, umjesto pavlake koristi jogurt pomiješan s malo bijelog luka. Klepe se mogu puniti i sirom, špinatom ili piletinom. Uz njih savršeno ide čaša domaćeg jogurta i svježa zelena salata

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...