Klepe su pravo blago bosanske kuhinje – jelo koje spaja jednostavne sastojke, bogat okus i toplinu doma. Mekano tijesto, sočan mesni nadjev i kremasti bijeli umak stvaraju savršen sklad koji podsjeća na mirisne nedjeljne ručkove kod nane. Svaka kuća ima svoj način pripreme, ali osjećaj koji klepe bude uvijek je isti – mir, zadovoljstvo i tradicija. Ovo jelo datira još iz vremena Osmanlija, a slične varijante postoje širom Balkana i Turske. Ipak, bosanske klepe imaju svoj poseban šarm: jednostavne su, ali raskošnog okusa. Najčešće se prave u hladnijim danima, kada zamirišu kućom i okupe cijelu porodicu za stolom.
Sastojci
Za tijesto:
400 g brašna
1 jaje
1 kašičica soli
200 ml mlake vode (po potrebi dodati još malo)
Za nadjev:
300 g mljevenog mesa (najbolje junetina)
1 manja glavica luka (sitno sjeckana)
so, biber i prstohvat crvene paprike
Za umak:
300 ml kisele pavlake
2 čena bijelog luka (protisnuta)
1 kašika putera
so po ukusu
Priprema
1. Tijesto: U posudi pomiješaj brašno i so, dodaj jaje i vodu pa umijesi glatko, elastično tijesto. Pokrij ga krpom i ostavi da odmori 20 minuta.
2. Nadjev: Pomiješaj meso s lukom i začinima. Smjesa treba biti sočna, ali ne previše vlažna.
3. Formiranje klepa: Tijesto razvaljaj tanko i izreži na kvadrate veličine oko 5 cm. Na svaki kvadrat stavi kašičicu nadjeva, preklopi i utisni rubove viljuškom.
4. Kuhanje: Klepe spuštaj u kipuću, posoljenu vodu i kuhaj 10–12 minuta, dok ne isplivaju.
5. Umak: U manjoj tavi otopi puter, dodaj pavlaku i bijeli luk, kratko prokuhaj i začini po ukusu.
6. Posluživanje: Klepe ocijedi i odmah prelij toplim umakom. Po želji, pospi sitno sjeckanim peršunom ili prženim lukom.
Savjeti i varijacije
Ako želiš lakšu varijantu, umjesto pavlake koristi jogurt pomiješan s malo bijelog luka. Klepe se mogu puniti i sirom, špinatom ili piletinom. Uz njih savršeno ide čaša domaćeg jogurta i svježa zelena salata

Primjedbe
Objavi komentar