Preskoči na glavni sadržaj

Domaća sarma – tradicionalni bosanski specijalitet

Sarma je jedno od najomiljenijih tradicionalnih jela na našim trpezama. Uvijek miriše na porodična okupljanja, praznike i topli dom. Umotano u listove kiselog kupusa, sočno meso i riža stvaraju savršenu kombinaciju ukusa koja se pamti. Najbolja je kad prenoći – tada se svi ukusi sjedine i postane još ukusnija!



Sastojci:

500 g mljevenog mesa 

1 veća glavica kiselog kupusa

1 glavica crvenog luka

100 g riže

1 jaje

So, biber, crvena paprika

1 kašika paradajz-pirea ili malo ajvara

2-3 kašike ulja

Po želji komadići suhog mesa ili rebarca

1-2 kašike brašna za zapršku


Priprema:


1. Luk sitno nasjeckaj i proprži na malo ulja dok ne omekša.

2. Dodaj mljeveno meso i prži dok ne promijeni boju. Umiješaj rižu, začine, jaje i malo crvene paprike.

3. Na svaki list kupusa stavi malo smjese i pažljivo urolaj.

4. Na dno šerpe stavi nekoliko listova kupusa, zatim slaži sarme gusto jednu do druge.

5. Po želji između redova dodaj komadiće suhog mesa.

6. Prelij vodom da sarme budu pokrivene, poklopi i kuhaj lagano oko 2 do 3 sata.

7. Pred kraj napravi zapršku: na malo ulja proprži brašno, dodaj crvenu papriku i paradajz-pire pa prelij preko sarmi.

8. Pusti još desetak minuta da sve prokuha zajedno.

Savjet:

Najbolje su kad odstoje preko noći – tada postanu još ukusnije i sočnije. Posluži ih uz domaći hljeb ili pire krompir.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...