Sarma je jedno od najomiljenijih tradicionalnih jela na našim trpezama. Uvijek miriše na porodična okupljanja, praznike i topli dom. Umotano u listove kiselog kupusa, sočno meso i riža stvaraju savršenu kombinaciju ukusa koja se pamti. Najbolja je kad prenoći – tada se svi ukusi sjedine i postane još ukusnija!
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 veća glavica kiselog kupusa
1 glavica crvenog luka
100 g riže
1 jaje
So, biber, crvena paprika
1 kašika paradajz-pirea ili malo ajvara
2-3 kašike ulja
Po želji komadići suhog mesa ili rebarca
1-2 kašike brašna za zapršku
Priprema:
1. Luk sitno nasjeckaj i proprži na malo ulja dok ne omekša.
2. Dodaj mljeveno meso i prži dok ne promijeni boju. Umiješaj rižu, začine, jaje i malo crvene paprike.
3. Na svaki list kupusa stavi malo smjese i pažljivo urolaj.
4. Na dno šerpe stavi nekoliko listova kupusa, zatim slaži sarme gusto jednu do druge.
5. Po želji između redova dodaj komadiće suhog mesa.
6. Prelij vodom da sarme budu pokrivene, poklopi i kuhaj lagano oko 2 do 3 sata.
7. Pred kraj napravi zapršku: na malo ulja proprži brašno, dodaj crvenu papriku i paradajz-pire pa prelij preko sarmi.
8. Pusti još desetak minuta da sve prokuha zajedno.
Savjet:
Najbolje su kad odstoje preko noći – tada postanu još ukusnije i sočnije. Posluži ih uz domaći hljeb ili pire krompir.

Primjedbe
Objavi komentar