Ništa ne grije dušu kao tanjir domaće pileće supe. Ova supa je bogata komadićima piletine, povrćem i blagim začinima koji zajedno stvaraju savršen balans okusa. Idealna je za hladne dane, za oporavak nakon prehlade ili jednostavno kao topli početak ručka. Jednostavna je za pripremu, a ukusom podsjeća na pravu domaću kuhinju naših nana.
Sastojci:
1 pileći file ili pola pileta
1 veća šargarepa
1 manji krompir
1/2 glavice crnog luka
1 manji korijen peršuna (ili malo celera)
1 šaka graška
2 kašike ulja ili malo putera
So, biber po ukusu
Malo sitne rezance tjestenine (po želji)
Svježi peršun za posipanje
Priprema:
Pripremite temeljac:
Piletinu dobro operite i stavite u veći lonac s oko 1,5 litara vode. Dodajte prstohvat soli i pustite da se kuha na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša i pusti svoj puni okus u juhu.-
Dodajte povrće:
Kada je piletina skuhana, izvadite je na tanjir, a u lonac s temeljcem ubacite sitno nasjeckanu šargarepu, krompir, crni luk, korijen peršuna (ili celera) i grašak. Kuhajte oko 15–20 minuta, dok povrće ne postane mekano. -
Vratite meso:
U međuvremenu, piletinu odvojite od kostiju i isjeckajte na manje komade. Potom je vratite u lonac i lagano promiješajte da se svi sastojci sjedine. -
Dovršavanje:
Ako želite da supa bude gušća i zasitnija, dodajte šaku sitnih rezanaca i kuhajte još 5 minuta, dok tjestenina ne omekša. -
Završni dodir:
Po želji začinite svježe mljevenim biberom, dodajte malo ulja ili komadić putera za puniji i nježniji okus. Na kraju, pospite svježe sjeckanim peršunom.
Savjet:
Ova pileća supa je još ukusnija kada odstoji nekoliko sati ili preko noći — tada se svi okusi lijepo prožmu i postane još mirisnija i bogatija. Poslužite je toplo, uz krišku domaćeg hljeba ili somuna za potpuni užitak.

Primjedbe
Objavi komentar