Preskoči na glavni sadržaj

Domaća pileća supa – topla, mirisna i okrepljujuća

Ništa ne grije dušu kao tanjir domaće pileće supe. Ova supa je bogata komadićima piletine, povrćem i blagim začinima koji zajedno stvaraju savršen balans okusa. Idealna je za hladne dane, za oporavak nakon prehlade ili jednostavno kao topli početak ručka. Jednostavna je za pripremu, a ukusom podsjeća na pravu domaću kuhinju naših nana.

Sastojci:

1 pileći file ili pola pileta

1 veća šargarepa

1 manji krompir

1/2 glavice crnog luka

1 manji korijen peršuna (ili malo celera)

1 šaka graška

2 kašike ulja ili malo putera

So, biber po ukusu

Malo sitne rezance tjestenine (po želji)

Svježi peršun za posipanje


Priprema:

  1. Pripremite temeljac:

    Piletinu dobro operite i stavite u veći lonac s oko 1,5 litara vode. Dodajte prstohvat soli i pustite da se kuha na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša i pusti svoj puni okus u juhu.

  2. Dodajte povrće:

    Kada je piletina skuhana, izvadite je na tanjir, a u lonac s temeljcem ubacite sitno nasjeckanu šargarepu, krompir, crni luk, korijen peršuna (ili celera) i grašak. Kuhajte oko 15–20 minuta, dok povrće ne postane mekano.

  3. Vratite meso:

    U međuvremenu, piletinu odvojite od kostiju i isjeckajte na manje komade. Potom je vratite u lonac i lagano promiješajte da se svi sastojci sjedine.

  4. Dovršavanje:

    Ako želite da supa bude gušća i zasitnija, dodajte šaku sitnih rezanaca i kuhajte još 5 minuta, dok tjestenina ne omekša.

  5. Završni dodir:

    Po želji začinite svježe mljevenim biberom, dodajte malo ulja ili komadić putera za puniji i nježniji okus. Na kraju, pospite svježe sjeckanim peršunom.

Savjet:

Ova pileća supa je još ukusnija kada odstoji nekoliko sati ili preko noći — tada se svi okusi lijepo prožmu i postane još mirisnija i bogatija. Poslužite je toplo, uz krišku domaćeg hljeba ili somuna za potpuni užitak.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...