Preskoči na glavni sadržaj

Domaća baklava s orasima – sočna, mirisna i neodoljiva

Zlatno-pečena, hrskava izvana, a sočna i mirisna iznutra – ova domaća baklava s orasima je prava kraljica među kolačima! Svaki zalogaj topi se u ustima, a spoj tankih jufki, bogatog fila od oraha i mirisne agde daje onaj prepoznatljiv okus tradicije. Bilo da je spremate za Bajram, praznike ili običan porodični ručak, baklava je kolač koji uvijek oduševi.

Sastojci:

Za baklavu:

500 g tankih kora za pitu

300 g mljevenih oraha

150 g sjeckanih oraha

200 g putera (ili 150 g putera + 50 ml ulja)

2 kašike griza (po želji)

1 kašičica cimeta (opcionalno)


Za agdu (sirup):

700 g šećera

500 ml vode

1 kesica vanilin šećera

2 kriške limuna ili 1 kašika soka od limuna


Priprema:


1.Priprema oraha i masnoće:

U tavi otopi puter s uljem, pa ostavi da se prohladi. Orahe pomiješaj sa šećerom i cimetom.

2. Slaganje baklave:

Tepsiju premaži puterom. Stavi dvije kore, svaku premaži otopljenim puterom.

Na treću koru pospi smjesu oraha.

Nastavi redati kore i orahe dok ne potrošiš sav materijal, a posljednje dvije kore premaži samo puterom.

3. Rezanje:

Prije pečenja baklavu izreži oštrim nožem na trokute ili rombove.

Svaki komad možeš lagano preliti s još malo putera kako bi bila hrskavija.

4. Pečenje:

Peći u zagrijanoj rerni na 170°C oko 50–60 minuta, dok ne porumeni i ne postane hrskava.

Ako primijetiš da gornje kore brzo tamne, prekrij aluminijskom folijom.

5. Agda (sirup):

Dok se baklava peče, u šerpi zakuhaj šećer, vodu i vanilin šećer.

Kad proključa, kuhaj još 10 minuta, zatim dodaj limunov sok i pusti da se ohladi.

6. Prelijevanje:

Pečenu vruću baklavu polako prelij ohlađenom agdom.

Ostaviti da upije sirup barem 4–5 sati, najbolje preko noći.



💡 Savjeti i trikovi:

Ako želiš da baklava duže ostane svježa, čuvaj je pokrivenu krpom na sobnoj temperaturi.

Umjesto oraha možeš koristiti bademe ili lješnjake.

Za intenzivniji miris dodaj kašiku ružine vodice u sirup.

Ne prelijevaj sav sirup odjednom – polako sipaj da svaka kora upije ravnomjerno.

🍽️ Posluživanje:


Baklava je najljepša kad se posluži uz domaću kafu ili limunadu.

Ovaj recept daje savršenu ravnotežu između hrskavosti i sočnosti, baš kao što to traži svaka prava domaćica.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...