Ove čokoladno-vanilija kocke su pravi klasik koji nikad ne izlazi iz mode. Spoj nježne vanilija kreme, laganog čokoladnog sloja i mekanih keksova koji se savršeno prožmu — jednostavno topi se u ustima! Savršen kolač uz popodnevnu kafu ili kao desert nakon ručka. Nema pečenja, nema puno posla, a rezultat je kremasta poslastica kojoj niko ne može odoljeti.
Sastojci:
Za kremu:
1 l mlijeka
3 kesice pudinga od vanilije
8 kašika šećera
200 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Za slojeve:
oko 300 g keksa (najbolje petit beurre ili kakao keks)
150 ml mlijeka (za umakanje keksa)
Za čokoladni sloj:
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U 200 ml mlijeka razmuti puding i šećer, a ostatak mlijeka zakuhaj. Kad proključa, dodaj smjesu s pudingom i kuhaj dok se ne zgusne.
Ohladi kremu pa umuti maslac sobne temperature i dodaj u puding, dobro sjedini mikserom.
Slatko vrhnje posebno umuti i lagano umiješaj u kremu.
Na dno tepsije poslaži red keksa, premaži pola kreme, ponovo keks, zatim ostatak kreme i na kraju treći sloj keksa.
Za čokoladni sloj, otopi čokoladu s uljem i toplim vrhnjem, pa prelij preko kolača.
Ohladi nekoliko sati, najbolje preko noći, zatim isijeci na kocke.
Savjet:
Ako želiš još bogatiji okus, između slojeva možeš dodati tanki sloj Nutelle ili posuti mljevenim orasima.

Primjedbe
Objavi komentar