Preskoči na glavni sadržaj

Čokoladni rolat s bananom – lagan, kremast i savršeno sočan

Postoji nešto posebno u jednostavnim kolačima koji osvoje svakoga ko ih proba. Ovaj čokoladni rolat s bananom je upravo takav – spoj mekanog biskvita, lagane kreme i slatke, zrele banane koja daje svježinu svakom zalogaju. Iako izgleda kao desert iz omiljene slastičarne, priprema je vrlo jednostavna, a rezultat savršen. Ako volite kremaste kolače koji nisu preteški, ovaj recept će vas oduševiti.




Sastojci za biskvit:

5 jaja

5 kašika šećera

3 kašike brašna

2 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Za kremu:

300 ml slatke pavlake

200 g kisele pavlake

2 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer

Ostalo:

2 banane

50 g čokolade za posipanje


Priprema:

1. Priprema biskvita:

U većoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta. Ovaj korak je ključan jer će tako biskvit biti mekan i prozračan. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite špatulom kako bi se zadržala vazdušasta struktura.

Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (oko 30x40 cm) i poravnajte površinu. Pecite 10–12 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Biskvit treba ostati mekan i savitljiv.

2. Oblikovanje rolata:

Odmah nakon pečenja, još topli biskvit pažljivo prebacite na čistu, vlažnu kuhinjsku krpu. Uklonite papir za pečenje i lagano zarolajte biskvit zajedno s krpom. Ostavite da se potpuno ohladi – tako će zadržati oblik i neće pucati prilikom kasnijeg motanja.

3. Priprema kreme:

U drugoj posudi umutite hladnu slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta. Zatim dodajte kiselu pavlaku i nježno promiješajte da se sve sjedini u glatku, prozračnu kremu. Ova kombinacija daje savršen balans između slatkoće i svježine.

4. Punjenje i motanje:

Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte, premažite polovicom kreme i po sredini stavite cijele banane. Lagano zarolajte biskvit tako da banana bude u sredini. Premažite ostatkom kreme preko cijelog rolata, poravnajte ivice i pospite narendanom čokoladom.

5. Hlađenje i posluživanje:

Rolat stavite u frižider najmanje dva sata, a idealno preko noći. Tokom hlađenja, kora će upiti dio kreme, pa će desert postati još sočniji.

Savjeti:

Umjesto banana, možete koristiti i jagode, maline ili kivi za svježiji, voćni okus.

Ako volite jaču čokoladnu notu, premažite rolat tankim slojem ganache kreme od čokolade i pavlake.

Rolat se lako reže ako ga kratko stavite u zamrzivač prije serviranja.

Ovaj čokoladni rolat s bananom je klasik koji nikad ne izlazi iz mode. Spoj pjenastog biskvita, svilenkaste kreme i zrele banane čini ga desertom koji će svi tražiti ponovo. Izgleda kao kolač iz najljepše slastičarne, ali se priprema jednostavno i brzo – idealan za porodična okupljanja, praznike ili kada poželite nešto slatko i kremasto.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...