Postoji nešto posebno u jednostavnim kolačima koji osvoje svakoga ko ih proba. Ovaj čokoladni rolat s bananom je upravo takav – spoj mekanog biskvita, lagane kreme i slatke, zrele banane koja daje svježinu svakom zalogaju. Iako izgleda kao desert iz omiljene slastičarne, priprema je vrlo jednostavna, a rezultat savršen. Ako volite kremaste kolače koji nisu preteški, ovaj recept će vas oduševiti.
Sastojci za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za kremu:
300 ml slatke pavlake
200 g kisele pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
Ostalo:
2 banane
50 g čokolade za posipanje
Priprema:
1. Priprema biskvita:
U većoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta. Ovaj korak je ključan jer će tako biskvit biti mekan i prozračan. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite špatulom kako bi se zadržala vazdušasta struktura.
Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (oko 30x40 cm) i poravnajte površinu. Pecite 10–12 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Biskvit treba ostati mekan i savitljiv.
2. Oblikovanje rolata:
Odmah nakon pečenja, još topli biskvit pažljivo prebacite na čistu, vlažnu kuhinjsku krpu. Uklonite papir za pečenje i lagano zarolajte biskvit zajedno s krpom. Ostavite da se potpuno ohladi – tako će zadržati oblik i neće pucati prilikom kasnijeg motanja.
3. Priprema kreme:
U drugoj posudi umutite hladnu slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta. Zatim dodajte kiselu pavlaku i nježno promiješajte da se sve sjedini u glatku, prozračnu kremu. Ova kombinacija daje savršen balans između slatkoće i svježine.
4. Punjenje i motanje:
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte, premažite polovicom kreme i po sredini stavite cijele banane. Lagano zarolajte biskvit tako da banana bude u sredini. Premažite ostatkom kreme preko cijelog rolata, poravnajte ivice i pospite narendanom čokoladom.
5. Hlađenje i posluživanje:
Rolat stavite u frižider najmanje dva sata, a idealno preko noći. Tokom hlađenja, kora će upiti dio kreme, pa će desert postati još sočniji.
Savjeti:
Umjesto banana, možete koristiti i jagode, maline ili kivi za svježiji, voćni okus.
Ako volite jaču čokoladnu notu, premažite rolat tankim slojem ganache kreme od čokolade i pavlake.
Rolat se lako reže ako ga kratko stavite u zamrzivač prije serviranja.
Ovaj čokoladni rolat s bananom je klasik koji nikad ne izlazi iz mode. Spoj pjenastog biskvita, svilenkaste kreme i zrele banane čini ga desertom koji će svi tražiti ponovo. Izgleda kao kolač iz najljepše slastičarne, ali se priprema jednostavno i brzo – idealan za porodična okupljanja, praznike ili kada poželite nešto slatko i kremasto.

Primjedbe
Objavi komentar