Preskoči na glavni sadržaj

ČOKOLADNA FANATAZIJA-ZA LJUBITELJE ČOKOLADE

 Ova torta je prava čokoladna fantazija – bogata, kremasta i savršeno izbalansirana. Idealan je izbor za sve ljubitelje čokolade, ali i za one koji vole klasične domaće kolače koji uvijek oduševe svojom jednostavnošću i raskošnim ukusom. Priprema nije previše zahtjevna, a rezultat je torta koja izgleda kao iz slastičarne i topi se u ustima.





Sastojci

Za biskvit:

12 jaja

12 kašika šećera

9 kašika brašna

7 kašika kakaa

1 prašak za pecivo

prstohvat soli



Za čokoladnu kremu:


1 l mlijeka

4 kesice pudinga od čokolade

6 kašika šećera

150 g čokolade za kuhanje

250 g margarina

Ostalo:

400 ml šlaga

6 kašika marmelade (po želji – od marelice ili šipka)

Priprema


1. Priprema biskvita

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U velikoj posudi umutite bjelanjke sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst snijeg. U drugoj posudi pjenasto umutite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle i postanu kremasti. Zatim u smjesu lagano dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da smjesa ostane lagana i prozračna.


Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje (promjer oko 26 cm) i pecite na 180°C oko 30–35 minuta. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite na tri jednaka dijela.


2. Priprema čokoladne kreme

U pola litre mlijeka razmutite puding i šećer. Ostatak mlijeka stavite da se zagrije do vrenja. Kada počne kuhati, ulijte smjesu s pudingom i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Odmah dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini s kremom. Pokrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.


U drugoj posudi pjenasto umutite margarin i postepeno ga dodajte u ohlađeni puding, miksajući dok ne dobijete glatku, sjajnu i svilenkastu kremu.


3. Slaganje torte

Prvu koru premažite s dvije kašike marmelade, zatim nanesite sloj čokoladne kreme. Položite drugu koru, ponovite postupak s marmeladom i kremom, pa stavite i treću koru. Ostatkom kreme premažite cijelu tortu izvana i poravnajte. Tortu stavite u frižider na najmanje 3–4 sata, a idealno preko noći da se sve lijepo stegne.


4. Završni sloj

Umutite šlag prema uputstvu na pakovanju i premažite tortu. Po želji, možete dodati struganu čokoladu, kakao prah ili čokoladne mrvice za dekoraciju.

Savjet

Za bogatiji ukus, možete dodati malo ruma u kremu ili preliti biskvite s toplim mlijekom i čokoladom. Torta se divno reže i dugo ostaje svježa, a najbolje je poslužiti je lagano rashlađenu uz šoljicu kafe ili toplog kakaa.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...