Ova torta je prava čokoladna fantazija – bogata, kremasta i savršeno izbalansirana. Idealan je izbor za sve ljubitelje čokolade, ali i za one koji vole klasične domaće kolače koji uvijek oduševe svojom jednostavnošću i raskošnim ukusom. Priprema nije previše zahtjevna, a rezultat je torta koja izgleda kao iz slastičarne i topi se u ustima.
Sastojci
Za biskvit:
12 jaja
12 kašika šećera
9 kašika brašna
7 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
Za čokoladnu kremu:
1 l mlijeka
4 kesice pudinga od čokolade
6 kašika šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina
Ostalo:
400 ml šlaga
6 kašika marmelade (po želji – od marelice ili šipka)
Priprema
1. Priprema biskvita
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U velikoj posudi umutite bjelanjke sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst snijeg. U drugoj posudi pjenasto umutite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle i postanu kremasti. Zatim u smjesu lagano dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da smjesa ostane lagana i prozračna.
Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje (promjer oko 26 cm) i pecite na 180°C oko 30–35 minuta. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite na tri jednaka dijela.
2. Priprema čokoladne kreme
U pola litre mlijeka razmutite puding i šećer. Ostatak mlijeka stavite da se zagrije do vrenja. Kada počne kuhati, ulijte smjesu s pudingom i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Odmah dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini s kremom. Pokrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U drugoj posudi pjenasto umutite margarin i postepeno ga dodajte u ohlađeni puding, miksajući dok ne dobijete glatku, sjajnu i svilenkastu kremu.
3. Slaganje torte
Prvu koru premažite s dvije kašike marmelade, zatim nanesite sloj čokoladne kreme. Položite drugu koru, ponovite postupak s marmeladom i kremom, pa stavite i treću koru. Ostatkom kreme premažite cijelu tortu izvana i poravnajte. Tortu stavite u frižider na najmanje 3–4 sata, a idealno preko noći da se sve lijepo stegne.
4. Završni sloj
Umutite šlag prema uputstvu na pakovanju i premažite tortu. Po želji, možete dodati struganu čokoladu, kakao prah ili čokoladne mrvice za dekoraciju.
Savjet
Za bogatiji ukus, možete dodati malo ruma u kremu ili preliti biskvite s toplim mlijekom i čokoladom. Torta se divno reže i dugo ostaje svježa, a najbolje je poslužiti je lagano rashlađenu uz šoljicu kafe ili toplog kakaa.

Primjedbe
Objavi komentar