Mirisni banana hljeb sa komadićima čokolade savršena je poslastica uz jutarnju kafu ili čaj. Sladak, mekan i jednostavan za pripremu, ovaj kolač od prezrelih banana brzo će postati tvoj omiljeni način da iskoristiš voće koje bi inače završilo u kanti. Svaki zalogaj donosi savršenu kombinaciju banane i otopljene čokolade!
Sastojci:
3 zrele banane
120 g otopljenog maslaca (ili 100 ml ulja)
2 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
100 g čokoladnih komadića (ili sjeckane čokolade)
1 kašičica cimeta (po želji)
👩🍳 Priprema:
-
Priprema banana:
Banane oguli i dobro izgnječi viljuškom u glatku kašu. Što su banane zrelije i tamnije, to će hljeb biti slađi i aromatičniji. -
Spajanje mokrih sastojaka:
U zdjeli pomešaj izgnječene banane sa otopljenim maslacem, šećerom, vanilin šećerom i jajima. Miješaj dok ne dobiješ homogenu, kremastu smjesu. -
Dodavanje suhih sastojaka:
U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i cimet. Zatim ove suhe sastojke postepeno dodaj u smjesu s bananama, lagano miješajući da se sve sjedini, pazeći da smjesa ostane pufasta. -
Čokoladni dodaci:
Na kraju umiješaj čokoladne komadiće (ili sjeckanu čokoladu). Lagano promiješaj da se ravnomjerno rasporede, ali nemoj previše miješati da hljeb ne postane težak. -
Pečenje:
Kalup za hljeb obloži papirom za pečenje i sipaj smjesu. Poravnaj površinu spatulom. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 45–50 minuta. Provjeri čačkalicom – ako izađe čista, hljeb je pečen. -
Hlađenje i serviranje:
Ohladi hljeb u kalupu 10-ak minuta, zatim ga prebaci na rešetku da se potpuno ohladi. Po želji preliti otopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.
💡 Savjeti za savršen banana hljeb
-
Za dodatnu teksturu i okus, dodaj šaku oraha, lješnjaka ili badema.
-
Banane mogu biti i malo prezrele – njihov intenzivan okus čini hljeb sočnijim i aromatičnijim.
-
Ako voliš intenzivniji čokoladni dojam, slobodno povećaj količinu čokolade ili dodaj čokoladne kapljice u smjesu.



Primjedbe
Objavi komentar