Preskoči na glavni sadržaj

Banana hljeb sa čokoladom


Mirisni banana hljeb sa komadićima čokolade savršena je poslastica uz jutarnju kafu ili čaj. Sladak, mekan i jednostavan za pripremu, ovaj kolač od prezrelih banana brzo će postati tvoj omiljeni način da iskoristiš voće koje bi inače završilo u kanti. Svaki zalogaj donosi savršenu kombinaciju banane i otopljene čokolade!





 Sastojci:

3 zrele banane

120 g otopljenog maslaca (ili 100 ml ulja)

2 jaja

150 g šećera

1 vanilin šećer

200 g brašna

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

100 g čokoladnih komadića (ili sjeckane čokolade)

1 kašičica cimeta (po želji)


👩‍🍳 Priprema:

  1. Priprema banana:

    Banane oguli i dobro izgnječi viljuškom u glatku kašu. Što su banane zrelije i tamnije, to će hljeb biti slađi i aromatičniji.

  2. Spajanje mokrih sastojaka:

    U zdjeli pomešaj izgnječene banane sa otopljenim maslacem, šećerom, vanilin šećerom i jajima. Miješaj dok ne dobiješ homogenu, kremastu smjesu.

  3. Dodavanje suhih sastojaka:

    U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i cimet. Zatim ove suhe sastojke postepeno dodaj u smjesu s bananama, lagano miješajući da se sve sjedini, pazeći da smjesa ostane pufasta.

  4. Čokoladni dodaci:

    Na kraju umiješaj čokoladne komadiće (ili sjeckanu čokoladu). Lagano promiješaj da se ravnomjerno rasporede, ali nemoj previše miješati da hljeb ne postane težak.

  5. Pečenje:

    Kalup za hljeb obloži papirom za pečenje i sipaj smjesu. Poravnaj površinu spatulom. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 45–50 minuta. Provjeri čačkalicom – ako izađe čista, hljeb je pečen.

  6. Hlađenje i serviranje:

    Ohladi hljeb u kalupu 10-ak minuta, zatim ga prebaci na rešetku da se potpuno ohladi. Po želji preliti otopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.


💡 Savjeti za savršen banana hljeb

  • Za dodatnu teksturu i okus, dodaj šaku oraha, lješnjaka ili badema.

  • Banane mogu biti i malo prezrele – njihov intenzivan okus čini hljeb sočnijim i aromatičnijim.

  • Ako voliš intenzivniji čokoladni dojam, slobodno povećaj količinu čokolade ili dodaj čokoladne kapljice u smjesu.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...