
Sastojci:
-
1/2 kg kora za baklavu
-
1 kg jabuka (bjelih delises)
-
1/2 kg šećera
-
1/2 l vode
-
100 g putera
-
malo ulja
-
3 zrna karanfilića (po želji)
-
3 kašike prezli
-
po želji: orasi, cimet, limun
Priprema:
-
Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pustite da provri, a zatim ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Po želji, možete dodati limunov sok umjesto karanfilića ili napraviti sirup jednostavno bez dodataka.
-
Priprema jabuka: Oljuštite jabuke i narendajte ih na sitno. Stavite ih u šerpu, dodajte malo šećera i lagano propržite dok ne omekšaju i puste sok. Na kraju dodajte tri kašike prezli kako bi upile višak tečnosti i osigurale da kolač nakon sirupa bude sočan, ali ne previše vlažan. Po želji, u fil možete dodati cimet i sitno sjeckane orahe za bogatiji okus.
-
Priprema kora i filanje: Rastopite 100 g putera i dodajte malo ulja. Kore za baklavu slagajte po dvije, premazujte smjesom putera i ulja. Na početku stavite dio fila od jabuka, pazeći da količina fila bude dovoljna za sve kore. Savjet: fil nanosite samo na jednom dijelu kora, kako bi kasnije rolanje bilo jednostavno i uredno.
-
Formiranje rolata: Rolajte kore sa filom u čvrste rolne. Poredajte ih u pleh, dimenzijama približno iste kao dužina rolata. Nakon što su sve rolne u plehu, pažljivo ih izrežite oštrim nožem na željene komade. Premažite ostatkom masnoće (putera i ulja) i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene i dobiju lijepu zlatnu boju.
-
Završni korak – prelivanje sirupom: Vrući kolač odmah nakon pečenja prelijte hladnim sirupom. Sirup će se upiti u slojeve i jabuke, čineći kolač sočnim i aromatičnim. Ostavite nekoliko sati ili preko noći da se sirup potpuno upije prije posluživanja.
Napomena:
Ako želite jednostavniju verziju, možete koristiti lisnato tijesto umjesto kora za baklavu. U tom slučaju izostavite premaz od masnoće i sirup, a gotovu pitu pospite šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar