Preskoči na glavni sadržaj

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje.


Sastojci:

  • 1/2 kg kora za baklavu

  • 1 kg jabuka (bjelih delises)

  • 1/2 kg šećera

  • 1/2 l vode

  • 100 g putera

  • malo ulja

  • 3 zrna karanfilića (po želji)

  • 3 kašike prezli

  • po želji: orasi, cimet, limun

Priprema:

  1. Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pustite da provri, a zatim ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Po želji, možete dodati limunov sok umjesto karanfilića ili napraviti sirup jednostavno bez dodataka.

  2. Priprema jabuka: Oljuštite jabuke i narendajte ih na sitno. Stavite ih u šerpu, dodajte malo šećera i lagano propržite dok ne omekšaju i puste sok. Na kraju dodajte tri kašike prezli kako bi upile višak tečnosti i osigurale da kolač nakon sirupa bude sočan, ali ne previše vlažan. Po želji, u fil možete dodati cimet i sitno sjeckane orahe za bogatiji okus.

  3. Priprema kora i filanje: Rastopite 100 g putera i dodajte malo ulja. Kore za baklavu slagajte po dvije, premazujte smjesom putera i ulja. Na početku stavite dio fila od jabuka, pazeći da količina fila bude dovoljna za sve kore. Savjet: fil nanosite samo na jednom dijelu kora, kako bi kasnije rolanje bilo jednostavno i uredno.

  4. Formiranje rolata: Rolajte kore sa filom u čvrste rolne. Poredajte ih u pleh, dimenzijama približno iste kao dužina rolata. Nakon što su sve rolne u plehu, pažljivo ih izrežite oštrim nožem na željene komade. Premažite ostatkom masnoće (putera i ulja) i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene i dobiju lijepu zlatnu boju.

  5. Završni korak – prelivanje sirupom: Vrući kolač odmah nakon pečenja prelijte hladnim sirupom. Sirup će se upiti u slojeve i jabuke, čineći kolač sočnim i aromatičnim. Ostavite nekoliko sati ili preko noći da se sirup potpuno upije prije posluživanja.

Napomena: 

Ako želite jednostavniju verziju, možete koristiti lisnato tijesto umjesto kora za baklavu. U tom slučaju izostavite premaz od masnoće i sirup, a gotovu pitu pospite šećerom u prahu.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...