Sastojci:
-
1 veća tikvica
-
250 g mljevenog mesa
-
1 glavica luka
-
100 g riže
-
2 kašike ulja
-
150 ml paradajz sosa
-
So, biber i začini po ukusu
-
100 g edamer sira (ili drugi tvrdi sir po želji)
Priprema:
-
Zagrijte ulje u tavi i izdinstajte sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Umiješajte paradajz sos, začine po želji i rižu. Dinstajte nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu i nadjev postane sočan.
-
Tikvicu operite i narežite na kolutiće debljine oko 1–1,5 cm.
-
U podmazanu tepsiju slažite slojeve: prvo kolut tikvice, zatim malo nadjeva, pa opet kolut tikvice. Ponavljajte dok ne potrošite sav nadjev i tikvicu. Na vrh sloja stavite narendani edamer ili tanke listiće sira kako bi se stvorila zlatna, hrskava korica.
-
Pećnicu zagrijte na 200°C i stavite tepsiju unutra. Pecite oko 25–30 minuta, dok tikvica ne omekša, a sir se lijepo otopi i zapeče.
-
Poslužite toplo, uz svježu salatu ili krišku hljeba, za potpuni obrok.
Savjet:
Za dodatni okus, u nadjev možete dodati malo suhog začinskog bilja poput origana ili bosiljka. Ako želite kremastiji sloj, sir možete kombinirati s malo pavlake prije pečenja.
Primjedbe
Objavi komentar