Preskoči na glavni sadržaj

🌿 Zdravo, brzo i prefino: Tikvica složenci s mesom i sirom - ručak koji se topi u ustima

Ako tražiš jednostavno, a preukusno jelo iz rerne, ovi tikvica složenci su savršen izbor! Sočne tikvice, slojevito poslagane s aromatičnim nadjevom od mljevenog mesa i riže, te zlatno zapečenim sirom na vrhu – stvaraju obrok koji se topi u ustima. Idealno za brzi ručak ili laganu večeru, ovo jelo osvaja i najveće gurmane. Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i hranjiv obrok koji će cijela porodica obožavati.

Sastojci:

  • 1 veća tikvica

  • 250 g mljevenog mesa

  • 1 glavica luka

  • 100 g riže

  • 2 kašike ulja

  • 150 ml paradajz sosa

  • So, biber i začini po ukusu

  • 100 g edamer sira (ili drugi tvrdi sir po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u tavi i izdinstajte sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Umiješajte paradajz sos, začine po želji i rižu. Dinstajte nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu i nadjev postane sočan.

  2. Tikvicu operite i narežite na kolutiće debljine oko 1–1,5 cm.

  3. U podmazanu tepsiju slažite slojeve: prvo kolut tikvice, zatim malo nadjeva, pa opet kolut tikvice. Ponavljajte dok ne potrošite sav nadjev i tikvicu. Na vrh sloja stavite narendani edamer ili tanke listiće sira kako bi se stvorila zlatna, hrskava korica.

  4. Pećnicu zagrijte na 200°C i stavite tepsiju unutra. Pecite oko 25–30 minuta, dok tikvica ne omekša, a sir se lijepo otopi i zapeče.

  5. Poslužite toplo, uz svježu salatu ili krišku hljeba, za potpuni obrok.

Savjet: 

Za dodatni okus, u nadjev možete dodati malo suhog začinskog bilja poput origana ili bosiljka. Ako želite kremastiji sloj, sir možete kombinirati s malo pavlake prije pečenja.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...