Ako tražiš lagan, ali zasitan obrok pun okusa, ove proteinske tortilje s piletinom i povrćem su pravi izbor. Mekane tortilje obogaćene proteinima pune se sočnim wok povrćem i piletinom u aromatičnim začinima, a sve zaokružuje lagani jogurt-majonez sos koji daje svježinu i kremastu teksturu. Idealan recept za one koji žele zdravo, a ukusno jelo koje se priprema brzo i bez puno komplikacija.
Sastojci (za 2 porcije):
Za wok punjenje:
300 g pilećeg filea, narezanog na kockice
1 crvena paprika, sitno sjeckana
1 mrkva, naribana
1 poriluk (bijeli dio), na kolutiće
2 rajčice, sjeckane
Maslinovo ulje ili sprej za kuhanje
Začini (po ukusu):
So i biber, Curry začin, Suhi peršin, Bijeli luk u granulama
Za sos:
4 kašike grčkog jogurta (low-fat)
1 kašika light majoneze
½ krastavca, narezanog na tanke kolutiće
Malo suhog peršina
Proteinske tortilje (od integralnog brašna i proteina graška)
👨🍳 Priprema:
1. Priprema sosa:
U manjoj posudi pomiješaj grčki jogurt, light majonezu, kolutiće krastavca i pospi malo peršina.
Ostavi u frižideru da se hladi dok pripremaš ostalo.
2. Prženje piletine i povrća:
Na malo maslinovog ulja proprži piletinu dok ne dobije zlatnu boju.
Dodaj curry, so, biber, peršin i biljne začine.
Ubaci crvenu papriku, naribanu mrkvu i poriluk, pa kratko prodinstaj (oko 3-5 minuta).
Na kraju dodaj sjeckanu rajčicu i dinstaj još 2-3 minute, tek toliko da omekša, ali da ostane svježa i sočna.
3. Zagrijavanje tortilja:
Kratko zagrij tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj da postanu savitljive.
4. Slaganje tortilja:
Na sredinu svake tortilje stavi nekoliko kašika wok smjese.
Dodaj malo jogurt-majonez sosa.
Po želji možeš dodati svježe listove zelene salate ili još krastavaca.
5. Umotavanje i serviranje:
Umotaj tortilju kao burrito ili presavij krajeve i zarolaj.
Posluži toplo, uz dodatni sos sa strane.
Primjedbe
Objavi komentar