Sastojci:
-
1 kg telećeg mesa (plećka ili vrat, narezano na kocke)
-
3–4 kašike ulja ili masti
-
2–3 veće glavice crvenog luka
-
2 mrkve
-
2 čehne bijelog luka
-
1 lovorov list
-
1 kašičica crvene paprike (slatke, po želji malo ljute)
-
So i biber po ukusu
-
1,5–2 l vode ili temeljca
Priprema:
-
Priprema povrća: Luk sitno nasjeckajte, a mrkvu narendajte ili narežite na tanke kolutiće.
-
Dinstanje luka: U većoj šerpi zagrijte ulje ili mast i pržite luk dok ne postane staklast i lagano zlatast. Ovo je osnova gulaša koja mu daje slatkoću i punu aromu.
-
Dodavanje povrća: Ubacite mrkvu i kratko propržite, zatim dodajte sitno sjeckan bijeli luk.
-
Meso: Dodajte teleće meso i pržite ga dok ne dobije lijepu boju sa svih strana.
-
Začinjavanje: Posipajte crvenom paprikom, promiješajte i odmah zalijte vrućom vodom ili temeljcem da meso bude prekriveno. Ubacite lovorov list.
-
Kuhanje: Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5–2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne omekša, a sos postane gust i pun okusa.
-
Završnica: Po potrebi dosolite i pobiberite. Za gušći gulaš, pred kraj kuhanja otklopite šerpu da višak tečnosti ispari.
Savjet:
Poslužite s domaćim kruhom ili pire krompirom, a gulaš se dan nakon kuhanja još bolje prožme i dobije intenzivniji okus.
Primjedbe
Objavi komentar