Ako tražite ukusan, brz i hranjiv ručak koji svi vole – ove domaće špagete s mesnim sosom su pravi izbor! Fini umak od mljevenog mesa, svježeg povrća i paradajza obavija svaku nit špageta i stvara savršen spoj okusa. Ovo jelo je idealno za porodični ručak, a možete ga pripremiti i unaprijed jer je jednako ukusno i kada se podgrije.
Savršeno jednostavno, mirisno i zasitno jelo koje ćete sigurno često praviti! 🍽️
Sastojci (za 4 osobe):
400 g špageta
400 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 kašike ulja ili maslinovog ulja
1 svježa paprika (po želji)
1 naribana mrkva (po želji)
1 svježi paradajz
1 kašika paradajz koncentrata
1 kašičica šećera (da ublaži kiselinu paradajza)
So, biber, suhi začin, origano – po ukusu
Priprema:
1. Ugrijte ulje u dubljoj tavi pa dodajte sitno sjeckan crveni luk. Dinstajte dok ne postane staklast i lagano omekša.
2. Dodajte mljeveno meso i pržite uz stalno miješanje dok ne promijeni boju i ne postane sitno usitnjeno.
3. Umiješajte naribanu mrkvu i nasjeckanu papriku, pa sve zajedno kratko prodinstajte.
4. Zatim dodajte svježi paradajz, paradajz koncentrat, šećer i začine. Promiješajte i ostavite da se umak lagano krčka 20–30 minuta, dok se ne zgusne i ne razvije bogat okus.
5. Za to vrijeme skuhajte špagete u većoj količini posoljene vode, procijedite ih i prelijte s malo ulja da se ne lijepe.
6. Poslužite špagete uz topli mesni sos, po želji pospite parmezanom ili naribanim sirom.
Savjet:
Za puniji okus možete dodati malo bijelog luka ili nekoliko kapi balzamičnog sirćeta pred kraj kuhanja sosa.
Primjedbe
Objavi komentar